TOMAŠEVIĆ NAJAVIO REZANJE PRORAČUNA: ‘Sljedeće godine planira se suficit od 300 milijuna kuna’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

“Kako bi se akumulirao gubitak koji je nastao do 2019. godine, planiramo suficit od 300 milijuna kuna za sljedeću godinu”, riječi su Tomislava Tomaševića, zagrebačkog gradonačelnika na konferenciji za novinare održanoj u utorak na kojoj je predstavio gradski proračun.

“Ono što je povećano i što je bitno je proračun grada u užem smislu i on se planira u tom iznosu. Nominalno je veće u odnosu na prošlu godinu za iznos od oko 700 milijuna kuna, ali treba istaknuti što je u strukturi”, rekao je Tomašević.

Dodao je da je na njima da akumuliraju višak.


Proračun je usmjeren stabilizaciji financija i intenziviranju post-potresne obnove. Iznosi 15,12 milijardi kuna, od čega 10,19 milijardi iznosi proračun Grada dok se 4,93 milijarde kuna odnosi na proračunske korisnike (gradske ustanove).

“Proračun za iduću godinu koji će se u srijedu naći pred zastupnicima Skupštine Grada Zagreba i biti dostupan građanima je prije svega stabilizacijski. Konsolidacija gradskih financija ostaje prioritetan zadatak ove gradske uprave, uz snažno intenziviranje svih aktivnosti u obnovi od potresa, prije svega zgrada javnih namjena kao što su škole i kulturne ustanove, te ostvarenje zelenih i pravednih ciljeva – to su važne prilike za dugoročni razvoj grada”, istaknuo je Tomašević.Troškovi redovnog proračuna odnosno redovnih proračunskih stavki tako su manji za sedam posto, odnosno iskazuju oko sedamsto milijuna kuna ušteda.

Primjerice, u 2022. Grad Zagreb će za plaće rukovoditeljima u gradskoj upravi isplatiti 34 milijuna kuna manje nego u 2021., na vijećničkim i drugim naknadama za članove upravnih vijeća uštedjet će dodatnih 30 milijuna kuna u odnosu na 2021., zatim više od 24 milijuna kuna na troškovima čuvanja gradske imovine, jednak iznos na troškovima računalnih usluga, kao i 283 milijuna kuna na mjeri roditelj odgojitelj.

“Što se tiče prihoda, povećavaju se na tri stavke. To je Fond solidarnosti gdje se planira 525 milijuna kuna, zatim prihod od prodaje imovine koji je znatno veći, jer idemo u prodaju manjih zemljišta, poslovnih prostora i udjela u tvrtkama poput APIS-a. Povećavaju se i prihodi od poreza, koji su planirani da se uvećaju za 400 milijuna kuna”, naglasio je.

Uz vrtiće, rekao je da imaju i pojačani program stipendija.

Prilikom planiranja proračuna za 2022., prepoznata je mogućnost ostvarivanja dodatnih proračunskih prihoda u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, u visini 1,5 milijardi kuna, iz čega valja izdvojiti 520 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, novac koji će biti uložen u poslijepotresnu obnovu javnih zgrada, te dodatnih 680 milijuna kuna prihoda od prodaje financijske i nefinancijske imovine, kao i 415 milijuna kuna dodatnih prihoda od poreza u odnosu na 2021. godinu.

Među prioritetima razvojnih stavki proračuna, iz Gradske uprave naveli su prije svega poslijepotresnu konstrukcijsku obnovu u vrijednosti 287 milijuna kuna, projekt cestovne denivelacije na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku vrijedan 90 milijuna kuna, izgradnju i otvaranje četiri nova dječja vrtića, vrijedne ukupno 67 milijuna, te jačanje programa stipendija od 48 milijuna kuna.

Govorio je o tome kako proračun ima tri cilja – stabiliziranje financija grada sljedeće godine, intenziviranje poslijepotresne obnove javnih zgrada i sufinanciranje obnove privatnih zgrada. Uz to, pokreće se transformacija grada prema zelenijem Zagrebu.

Tomašević je komentirao i uvođenje covid-potvrda te rekao da nije bilo većih problema.

Na upit o tome zašto ZET-ovi vozači ne trebaju potvrde, rekao je da je tako došlo objašnjenje iz Nacionalnog stožera, jer se ne testiraju putnici pa ne trebaju ni vozači dok se nalaze u vozilima. No, kada ulaze u zgrade, onda moraju biti testirani.

“Naravno da neki dio ljudi ima problema s time, ali nije bilo incidenata u tome smislu. Očekujem da će tako biti i dalje. Moram naglasiti da smo sukladno odluci Stožera dužni tražiti potvrde ili dokaz o testiranju, a ti troškovi padaju na gradsku upravu, odnosno poduzeća i ustanove. Ne znam koliko ćemo to moći financirati iz sredstava koja nismo planirali”, zaključio je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI