TOMAŠEVIĆ NE STAJE S REZOVIMA: Smanjit će se naknade vijećnika gradskih četvrti i mjesnih odbora. Objasnio je i ukidanje mjere roditelj-odgojitelj te zaustavljanje reketa oko Adventa

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je u predvorju Gradske uprave održao konferenciju za medije.

Govorio je o novim mjerama štednje u Zagrebu, akcijama uhićenja zbog sumnje u korupciju u gradskoj upravi za vrijeme vladavine Milana Bandića, ali i o daljnjim planovima.

Prva se javnosti obratila Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec.


“Plaće pročelnika sada su usklađene sa zakonom, to je odluka koja kreira uštede, sedam milijuna kuna godišnje. Što se tiče TŽV Gredelj i RIZ odašiljači, Zagreb se glasanjem za stečajni plan namirio u dijelu svojih potraživanja, u prvom slučaju 20 posto, a u drugom 55 posto, preko milijun kuna. Da je Zagreb glasao drugačije, ostao bi bez potraživanja, a najvažnije je da u oba slučaja izglasavanje stečajnih planova znači nastavak rada tvrtki”, rekla je Dolenec.

Nakon nje riječ je preuzeo Tomašević koji je rekao da će iduća sjednica Skupštine vjerojatno biti 26. kolovoza.“Dvije odluke smo stavili na javno savjetovanje, dopuna odluke o novčanoj potpori roditeljima-odgojiteljima. Ono što je dopuna te odluke je ono što smo obećali u izbornom programu, a to je da ćemo zaustaviti prijave novih korisnika dok se ne evaluiraju demografski i ostali učinci te mjere. Prije svega želimo vidjeti demografske učinske jer je to predstavljeno kao demografska mjera”, kazao je Tomašević.

“Naša namjera je jasno prikazana u našem programu, mislimo da nitko ne može biti iznenađen ovakvom odlukom. Druga odluka koju smo stavili na javno savjetovanje je odluka o davanju na zakup i drugo korištenje površina javne namjene. Rekli smo već da je to nešto što namjeravamo riješiti na idućoj Skupštini.

Radi se, naime, o tome da želimo zabraniti podzakup, ovo što se događalo s Adventom na nekoliko načina. Da bude još jasnije propisano da je zabranjen podzakup kućica i štandova za vrijeme manifestacija. Da se kućice i štandovi isključivo mogu dodjeljivati javnim natječajem. Dosad je to bilo neposrednom dodjelom. Želimo prekinuti tu praksu, reket koji je bio u Zagrebu”, rekao je Tomašević.

Dodao je da bi se, kada se obavi sva procedura, “prijave zaustavile 5. rujna”.

Rekao je i da je Odbor za izbor i imenovanje izglasao te predlaže da se vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto.

Nakon njega riječ je preuzeo zamjenik Luka Korlaet, koji se osvrnuo na obnovu grada.

“U obnovi je pet zgrada osnovnih škola, sedam srednjih škola, kao i učenički dom u Gajevoj. Rokovi koji su bili komunicirani od ranije uprave je bio do rujna, bit će probijen i pomaknut za prosinac. Dana su nerealna očekivanja od ranije uprave, u međuvremenu je donesen Zakon obnovi pa se promijenila procedura, postoje rokovi za javnu nabavu koji su relativno dugački. To je uzrok zašto se otvorenje tih škola pomiče na kasnije datume, no radovi su u punom jeku i Gradski ured za obrazovanje čini sve da se ti novi rokovi ne probiju”, rekao je Korlaet.

Novinari je zanimalo kada će biti poznata imena ostalih članova Uprave Holdinga, a Tomašević je kazao kako su s krajem prošlog tjedna dobili 73 prijave za tri preostala člana Uprave, nakon toga će ići bodovanje prema kriterijima dokumentacije koja je stigla pa će nakon toga imati intervjue.

“Ne mogu detaljno reći koliko će sve to trajati, ovisi o više stvari. Što se ušteda tiče, dali smo uputu prije mjesec dana svim gradskim uredima da predlože svoje uštede, njima nismo bili zadovoljni pa smo išli u novi krug, pokušavamo uštedjeti na materijalnim troškovima, imat ćemo više informacija idući tjedan, sve radimo kako bismo pripremili rebalans za rujan”, rekao je Tomašević te se osvrnuo na mjeru roditelj-odgojitelj koja je u javnosti podigla puno prašine.

“Prvo ćemo pričekati evaluaciju pa ćemo vidjeti što s postojećim korisnicima, ovaj prijedlog ne zadire u postojeće korisnike”, objasnio je gradonačelnik.

Odgovorio je i na pitanje novinara je li netko namjerno odvezao brodove na Savi.

“Odmetnuti brodovi na Savi, inspekcija je naložila njihovo uklanjanje do kraja mjeseca, apeliram da se to raščisti, ovo pokazuje da se radi o nemaru ili namjeri da se brodovi odvežu. Ne može to biti slučajno, mogla je nastati velika šteta, no srećom nije. Ured za upravljanje hitnim situacijama ne nestaje već se pripaja zajedno s uredom za mjesnu samoupravu. Civilna zaštita je organizirana po gradskim četvrtima, to ne znači da će taj ured biti manje efikasan. I sam sam član civilne zaštite, volontirao sam tijekom potresa i pandemije”, rekao je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI