TOMAŠEVIĆ O OVRHAMA I POLITIČKOM KADROVIRANJU: ‘Još nemamo službene informacije o ovrhama, situacija nije super, ali je dobra’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare.

Na početku je dogradonačelnik Luka Korlaet izvijestio novinare o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi te istaknuo kako se Grad aktivno uključio u pripremu.

“Zakon donosi puno dobrih novina, od financiranja 80:20 do zbrinjavanja građevinskog materijala. Posao se odvija kontinuirano sve vrijeme. Mobilni timovi obilaze dio gradskih četvrti, a uskoro će i ostale. Od ovoga tjedna petorica službenika gradskih tijela započeli su pomagati u ministarstvu u obnovi grada. Druga vijest koja je važna je kako je nakon puknuća magistralnog cjevovoda na Selskoj cesti, Vodoopskrba i Odvodnja otvorila komunikacijske kanale prema građanima, a ukupno je 87 predmeta prijavljeno osiguravajućim kućama. Ukupan iznos obeštećenja iznosit će 3,5 milijuna kuna”, rekao je Korlaet.

O proračunu za 2022.

Tomašević se osvrnuo na izradu proračuna za sljedeću godinu.



“S obzirom na zatečeno stanje gledamo na koji način aktivirati gradsku imovinu, posebice je to vezano uz zakup poslovnih prostora kojih je oko 2000. Stanove ne mislimo prodavati i to nam neće biti politika kako unaprijediti financije. Poslovne prostore dat ćemo u zakup, a ako postoji interes da se poslovni prostori kupe, tada ćemo to i napraviti. Za 22 milijuna kuna prodat ćemo zasad dio poslovnih prostora, a tako ćemo gledati i ubuduće”, rekao je Tomašević.

Dodao je kako se to radi po zakonu uz pravo prvokupa.

Govorio je i o mini solarnim elektranama.

O ovrhama i naplati

Na upit o tome da Gradu prijete ovrhe, a i o tome kako se nije dobro snašao u kadroviranju, odgovorio je da “su naslijedili dug oko pet milijardi kuna samo prema financijskim institucijama”.

“Što se tiče ovrha, službena informacija o tome još nije došla. Dinamika u podmirivanju tih obveza se sve više smanjuje i to je pod kontrolom. Veliko je zaduženje Holdinga, ali i cijelog Grada Zagreba. Ništa nije izvanredno, a obveze se podmiruju redovno. Uspostavljen je kontakt s dvije tvrtke koje su najavile ovrhu, a redovno se komunicira s dobavljačima. Holding je u fazi restrukturiranja i refinanciranjima, a uskoro će o tome nova uprava izaći u javnost”, istaknuo je gradonačelnik.

No, novinare je zanimalo kako može sve biti pod kontrolom ako prijete dvije ovrhe?

“Mora biti komunikacija i kontakt. Ukoliko postoje dospjele obveze mora postojati komunikacija i dogovorena dinamika kako se te obveze podmiruju. Ovo ne svaljujem na Vukovića i Samodola”, naglasio je.

Rekao je i kako je bivši gradonačelnik imao odluku da on traži suglasnost za apsolutno svako zapošljavanje. Oni su tu odluku ukinuli.

“Mi smo dali otvorene ruke Holdingu”, rekao je Tomašević.

“Samo smo u obnovu vrtića i škola uložili 270 milijuna kuna,  a da nam se još ništa nije vratilo iz Fonda. Zagrebački holding jako ovisi o prihodima Grada Zagreba, a ne samo o kupcima odnosno građanima. U svakom slučaju očekujem od svake uprave da vodi komunikaciju sa svim dobavljačima i da se to rješava po redoslijedu”, istaknuo je.

Dodao je da se sve najveće financijske odluke mogu donijeti uz suglasnost Skupštine. “Ja kao gradonačelnik mogu donijeti odluke do milijun kuna, svaka druga odluka mora ići na Skupštinu”, naglasio je gradonačelnik.

Političko kadroviranje?

“Ne znam kako netko tko je član Nadzornog odbora može otvoriti račun. Ne znam ni kakvo je to političko kadroviranje u gradskim ljekarnama. Za najniže pozicije do najviših pozicija nismo tražili suglasnost gradonačelnika. Kako mi to ‘politički kadroviramo’? Volio bih čuti gdje se to dogodilo”, istaknuo je gradonačelnik.

Vezano uz C.I.O.S. odnosno Cezar, odgovorio je da “što se tiče besplatnih stvari svakako nije dobro da u ovoj situaciji nije dobro da Grad ulazi u bilo kakve besplatne aranžmane s bilo kojim poduzećem koji se javlja na neki drugi natječaj javne nabave”.

“Ako s druge strane bilo koje poduzeće ponudi najbolju ponudu i ima dokumentaciju, dobit će posao”, istaknuo je.

Još je jednom dodao da “svako poduzeće u ovom gradu mora imati jednake uvjete jer se odlučuje po zakonu”.

O ulasku policije u Polikliniku za zaštite djece i mladih Grada Zagreba

Osvrnuo se i na to da je policija ušla u Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ali nije htio komentirati jer je “istraga u tijeku”.

“Ako je došlo do bilo kakvog iznošenja ili uništavanja bilo kakve dokumentacije to je kazneno djelo” rekao je Tomašević.

Dodao je da kada je razriješeno Upravno vijeće Poliklinike, pokrenut interni nadzor, no ne mogu ulaziti u zdravstveni stručni nadzor, no iznio je informaciju da je taj nadzor počeo u utorak.

Osvrnuo se i na Dječju bolnicu Srebrnjak te rekao kako će uskoro raspisati natječaj za upravno vijeće i ravnatelja.

Na konferenciji za novinare govorila je i dogradonačelnica Daniela Dolenec. Istaknula je kako su dijelili viziju o tome u kojem smjeru Holding treba ići, ali očito se ne slažu u tome kako njime treba upravljati.

“Riječ je o informiranju i suglasnosti. Kvalitetan nadzor je put naprijed u upravljanju poduzećima koje smo naslijedili. Nadzor ne upravlja poduzećem”, rekla je.

Na to se nadovezao Tomašević koji je istaknuo kako je “suglasnost zapravo informiranje”.

“Uprava ne može donositi odluke bez suglasnosti Skupštine. Ne vidim u čemu je to problem”, rekao je gradonačelnik.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI