TOMAŠEVIĆ OŠTRO O ŠTRAJKU RADNIKA ČISTOĆE: ‘Uprava Holdinga će prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk, radnici odmah trebaju krenuti s odvozom otpada’

Screenshot/N1

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u srijedu je održao izvanrednu konferenciju za novinare u povodu posljednjih događaja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, objavio je N1.

Podsjetimo, sve je počelo tako da je Čistoća dala izvanredne otkaze trojci radnika jer je utvrđeno da nisu odvajali već su sve smeće jedne večeri trpali u isti kamion u Središću. Njihove kolege su zbog toga pokrenule prosvjed nakon čega su trojica radnika vraćeni na posao.

U međuvremenu su radnici izašli s dodatnim zahtjevima. Na konferenciji za novinare u utorak Uprava Zagrebačkog holdinga navela je da su radnici postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura, sistematizaciju u roku 30 dana.

Uprava ZGH prihvatila je pet zahtjeva radnika Čistoće, no radnici još traže povećanja koeficijenata na 1,8 za najniže plaćene radnike i na 2,4 za vozače, dok to Uprava ne prihvati radnici tvrde da se neće vratiti na posao.

Tomašević je rekao kako je “ova vlast poštivala, poštuje i poštivat će kolektivni ugovor, a prošla vlast kolektivni ugovor nije poštivala”.



Dodao je kako je prošla vlast u Zagrebu bila pod optužbama zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, a nije bilo štrajka.

“Sindikati su se postavili da žele linearno povećanje svih plaća u Zagrebačkom holdingu, i onih u srednjem menadžmentu i onima s najnižim plaćama. Mi smo smatrali da je socijalno pravednije u situaciji inflacije da se u većem postotku povećaju plaće onima koji imaju manje plaće, a u manjem postotku onima koji imaju najveće plaće”, rekao je gradonačelnik.

Govorio je i o plaćama radnika Čistoće koji sada štrajkaju. Napomenuo je kako su im plaće  povećane 13 posto.

“Volio bih da sindikati objasne zašto su odbili taj prijedlog uprave da ne bude linearno povećanje, nego da se najviše povećaju najniže plaće”, istaknuo je Tomašević.

Dodao je i da je jednostranom odlukom Holdinga za 500 kuna povećana i božićnica svima.

“Za razliku od prošle vlasti koje je stotine radnika zapošljavala u Holdingu kroz tzv. agencijski rad, ti radnici nisu imali nikakvih prava, na njih se kolektivni ugovor nije odnosio, mi smo taj agencijski rad ukinuli. Znači, svim radnicima, koji nisu imali nikakva prava, dali smo ugovor o radu i sad uživaju sva prava koja prije nisu imali. I sad mi ispadamo osjetljivi prema radničkim pravima. I sad sindikati kažu da se radi o višegodišnjem zanemarivanju. Višegodišnjem. A mi smo godinu i pol na vlasti”, naglasio je Tomašević.

Govoreći o štrajku, gradonačelnik je rekao kako će “Uprava Holdinga u srijedu prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk”.

“Oni smatraju, a mi se s time slažemo, da trošak plaća radnicima koji štrajkaju, snosi sindikat. Mogu razumjeti prvi dan i solidariziranje s otpuštenim radnicima, ali jučer kad je utvrđeno da je štrajk nezakonit, onda trošak snosi sindikat, a radi se o oko 100 tisuća eura dnevno”, istaknuo je Tomašević.

Ujedno je pozvao radnike da odmah krenu s odvozom otpada te da je Uprava spremna prihvatiti pet od 11 zahtjeva, a o ostalima će pregovarati.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI