TOMAŠEVIĆ POSLAO UPOZORENJE GRAĐANIMA PA KOMENTIRAO BOBANOV MURAL: ‘Kekin je izrekla svoj osobni stav!’

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije u utorak u 11 sati nakon što je obišao drive in punkt za testiranje na Zagrebačkom velesajmu.

“U Zagrebu je najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom, cijepljeno je 55 posto ukupnog stanovništva. Dva od tri odrasla građana cijepljena su i po tome je Zagreb bolji od drugih županija, ali to i dalje nije dovoljno. Radimo sve što možemo da se poveća udio cijepljenog stanovništva kako bi se obuzdao novi val epidemije. Tri četvrtine umrlih nije bilo cijepljeno. Svi umrli ispod 50 godina starosti u posljednjih mjesec dana nisu bili cijepljeni. Brojke hospitaliziranih rastu. Pozivam sve da se cijepe”, kazao je Tomašević.
Cijepljenje nije jedina epidemiološka mjera zaštite od Covida 19, naglasio je gradonačelnik i podsjetio na ostale mjere: distanca, maske, dezinfekcija ruku, prozračivanje prostora.

Kazao je da se cijepljenje na Velesajmu prebacilo u dva paviljona kako bi se olakšale gužve. “Ovdje će se moći cijepiti i u subotu i nedjelju”, najavio je.

Također je najavio nove punktove za testiranja. Drive-in testiranje na Velesajmu je novo i drugo u Zagrebu, nakon onog u Andriji Štamparu.

“Podsjetit ću da Zagreb osigurava karantenu za studente i turiste u Gradu mladih, ondje je sad smješteno 9 studenata. Od prošlog tjedna Nastavni zavod za hitnu medicinu koordinira privremeno zbrinjavanje covid bolesnika u cijeli bolnički sustav u gradu s obzirom na raspoložive kapacitete. Više neće ići po teritorijalnom ključu, nego po kapacitetu jer se bolnice u Zagrebu ubrzano pune”, kaže zagrebački gradonečelnik.

“U ovo vrijeme se godinama pojavljuju informacije o povećanim česticama. Stvorila se kapa nad gradom. Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađena zrakom. Bavili smo se strategijom kako da to adresiramo mjerama za građane koji se griju na resurse koji izazivaju zagađenje. Promet je jedan od uzročnika, i time ćemo se baviti – smanjenjem automobila, privatiziranje javnog prijevoza. I na službenim postajama imamo povećanje čestica, to je problem koji se ponavlja godinama”, rekao je Tomašević o problemu nekvalitete i zagađanosti zraka.



“Kućica je manje zbog epidemije, ali i zato što ćemo aktivirati dio ugostitelja da će moći na svojim terasama moći određenu ponudu ponuditi. Nećemo stvarati dodatne gužve u centru grada. To bi se privremeno omogućilo samo za vrijeme praznika, a svi objekti će morati ispuniti određene tehničke uvjete”, kaže Tomašević o novom konceptu Adventa u glavnom gradu koji kreće 27. studenog.

“Legitimno je pitanje što je sve primjereno da bude na zidovima škola, ali to nam nije prioritetna tema dok imamo epidemiju koja bukti i financijsku situaciju u Gradu kakvu imamo. Kekin je rekla osobni stav, a ne da će to ukloniti. Za to je potrebna šira javna rasprava za koju smatram da sad nije prioritetna”, rekao je gradonačelnik o muralu na OŠ Savski Gaj.

“Mijenjat će se cjenik usluga odvoza otpada. Godinama se pokušava uvesti naplata, sigurno će poskupjeti odvoz za one koji ne odvajaju otpad”, rekao je Tomašević. “I za druge usluge ćemo vidjeti hoće li rasti cijene, to ćemo najaviti na vrijeme”, dodaje. “Prezentirat ćemo mjere u idućih nekoliko tjedana”, poručuje Tomašević oko mogućih poskupljenja komunalnih usluga.

“Preko 80 posto troškova ZET-a pokriva se iz proračuna Grada. Dug ZET-a je oko milijardu kuna, gradski proračun ne može servisirati taj dug. To je veliko opterećenje. Raspisali smo natječaj za novu upravu ZET-a i onda bi s njima trebali vidjeti kako ići na restrukturiranje ZET-a” kaže prvi čovjek metropole.

Komentirao je situaciju oko žičare. “Radi se na dobivanju privremene uporabne dozvole i na dodatnom smanjenju buke kako bi se što brže stavila u funkciju. Nadamo se da će to biti uskoro”, otkrio je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI