TOMAŠEVIĆ S GOVORNICE PORUČIO: ‘Tito je utkan u temelje ove države i to se nikad neće promijeniti, Suvremeni antifašizam mora se boriti za jednakost i prava svih skupina’

Foto:7dnevno

Dan antifašističke borbe u srijedu se obilježio i u Zagrebu.

Nakon što je u Spomen-parku Dotrščina delegacija Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom Tomaševićem, položila vijenac uz spomen obilježje “Put mučeništva”, svečanost se nastavila ispred ulaza u Meštrovićev paviljon na Trgu žrtava fašizma u večernjim satima.

Foto:7dnevno
Foto:7dnevno

Okupljene je na samom pozdravio gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

“Antifašistička borba je bila jedna od najmasovnijih borbi u ovom dijelu Europe. Hvala Antifašističkoj ligi koja je ove skupove održavala godinama i da se ovo mjesto zove Trg žrtava fašizma. Ovo je nekad bilo sjedište represivnog aparata NDH koje je ubijalo svoje sugrađane samo zato što su drugačije mislili i bili drugačije vjere Na ponovilo se nikad više!”, rekao je Tomašević. Dodao je kako je Tito utkan u temelje ove države i to se nikad neće promijeniti”.

Tomašević se posebno zahvalio ljudima iz Dalmacije od kuda je došlo puno partizana u antifašista. Dodao je da su svi pomogli da “Zagreb zaista ne bude nepokoreni grad”.



“Suvremeni antifašizam mora se boriti za jednakost i prava svih skupina”, kazao je za kraj Tomislav Tomašević građanima.

U ime Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista okupljene je pozdravio Ranko Britvić , kao i Vesna Teršelić voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću.

Na koncertu i skupu se pojavila i glazbenica i pjevačica grupe Elemental Mirela Priselac-Remi.

Foto:7dnevno

Mnoge poznate osobe nazočile su svečanom događaju na Trgu žrtava fašizma, poput šefa Skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića, bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića, dugogodišnjeg diplomata Budimira Lončara, šefa SDP-a Peđe Grbina, voditeljice Mije Kovačić, zastupnica Ivane Kekin i Sandre Benčić..

U jednom je trenutku jedna gospođa reagirala burno vičući: Čuj ovu budalu ustašku! J*em ti mater”, uputivši te riječi prema veteranima antifašističke borbe koji su bili u crnim majicama pa ju je to nagnalo očito na takvu reakciju.

Okupljene Zagrepčane potom su zabavljali članovi popularne splitske grupe TBF svojim brojnim hitovima.

Foto: Boris Kovačev/Cropix
Foto: Boris Kovačev/Cropix

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI