TOMAŠEVIĆ TRAŽI DVA PROČELNIKA I GLASNOGOVORNIKA! Otkrio koliko su uštedjeli na automobilima pa kazao: ‘Nisam sretan kako je žičara izvedena’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se kao i svakog utorka obratio javnosti.

Zamjenica Danijela Dolenec govorila je o aktualnim natječajima u Gradu. Traže se dva pročelnika i glasnogovornik.

“Otvaramo natječaj za mjesto glasnogovornika Grada Zagreba: zadužen je za kompletnu komunikaciju prema javnosti, mora imati 4 godine iskustva, aktivno poznavanje barem jednog stranog jezika. Gradski ured za prostorno uređenje traži pročelnika. Formalno se raspisuju sutra, bit će u četvrtak vidljivi u narodnim novinama. Otvoreni su do 7. listopada. Osnovana je radna skupina za financije Grada, to je savjetodavna skupina i osim nekoliko nas koji smo zaposlenici, ima vanjske članove, ja sam predsjedavajuća, članica je i Pročelnica za financije, Boris Lalovac i Damir Bakić su vanjski članovi. Radna skupina radit će pro bono, zadaća je savjetovati gradonačelnika vezano za proračun i financije”, rekla je Dolenec.

Tomašević je kazao da će govoriti o tri teme, o natječajima za uprave gradskih poduzeća.

“Raspisali smo natječaj za tri člana uprave Holdinga i prošli tjedan za ZET, do kraja tjedna ide natječaj za Zagrebački Velesajam. Uvjeti će biti isti kao za druge uprave gradskih poduzeća. Zatim o javnoj nabavi za najam vozila, prvi potez je bio poništenje tog natječaja za najam 150 automobila od 4,5 milijuna kuna na godinu dana. Traje javno savjetovanje za postupak nabave 50 automobila, godišnje će to biti ukupno oko 1,8 milijuna kuna. Napravili smo komparativnu analizu je li taj model najma bolji, pokazalo se da jest, financijski, a i najfleksibilnije je. Novost je da će polovina tih automobila biti na hibridni ili električni pogon. Treća tema je da Zagreb u partnerstvu s poduzećem Zicer organizira start-up factory program, 4 najbolja tima dobit će potporu”, kazao je gradonačelnik.



O Cios-u i zbrinjavaju otpada

“Raspisali smo natječaj jer grad nema svoju kompostanu, potrebna je suradnja s privatnim sektorom, odabrat ćemo najpovoljniju ponudu, odluka još nije donesena, provjerava se tehnička dokumentacije ne mogu komentirati detalje dok dokumentacija ne bude gotova, bit će gotova za mjesec dana. Iako je propala javna nabava za biootpad prije izbora, on se nije gomilao na ulicama, uz kratkoročna rješenja sa Zrinjevcem smo nekako uspjeli prebroditi tu situaciju”, rekao je Tomašević.

Prosvjed za slobodu nije bio prijavljen, nisu se poštovale epidemiološke mjere, policija pregledava snimke pa će odlučiti o postupanju, rekao je zamjenik Luka Korlaet.

O žičari

“Jučer je trebao biti sastanak s ministrom prometa, čekamo novi termin, odvija se komunikacija da se to riješi, idemo dalje s pripremama za javnu nabavu i to bi uskoro trebalo stići od ZET-a idemo na to da se dodatno smanji buka na donjoj postaju žičare. Nisam sretan kako je žičara izvedena. Apeliram na građane da koriste javni prijevoz, da se obrne trend, vidim sve više automobila na cestama, ključno je da žičara što prije krene donositi prihode, sada je samo teret i trošak”, rekao je gradonačelnik.

O vrtićima i školama

“Nismo razmatrali poskupljenje cijena obroka”, kazao je Tomašević.

Glomazni otpad i drobilice

“Taj postupak je što se tiče dozvola u tijeku. Količina glomaznog otpada koje Čistoća kupi po ulicama je povećana, dosta povećana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tražimo nova kratkoročna rješenja. Skladišta se dosta brze puni. Gdje je zapelo s dozvolama za drobilice? Vezano je uz novi Zakon o gospodarenju otpadom. Ali o tome bih prošli tjedan. Nove drobilice, nadamo se, stižu u roku od tri mjeseca, iako je rok šest mjeseci”, rekao je gradonačelnik.

Što je s metalom i plastikom i zašto građanima ne dolaze vrećice?

“Što se tiče obrade metala i plastike tu su ugovori na snazi i ne bi trebalo biti nikakvih problema oko toga. Ne postoji nikakva razlog za bilo kakve zastoje. Vrećice se dijele na kućne adrese, to ide nekom dinamikom, ako građani nisu dobile vrećice neka prijave Čistoći. Općenito, o sortiranju, rekao sam da radimo na tome da se sortirnica napravi u vlasništvu Grada Zagreba, jer nakon što se sortira plastika možemo je prodati. Umjesto da plaćamo poduzećima možemo prodavati takvu sortiranu plastiku. Morat ćemo ići s novim cjenikom, znači naplaćivat će se po količini nesortiranog otpada”, rekao je Tomašević.

O obnovi

“Zagreb je obvezan subvencionirati 20 posto prema prethodnom zakonu, a takvi razgovori se vode s ministrom Horvatom, mislimo da je to korektno”, kazao je Tomašević.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI