Tomašić: Svaki puta kada Srbi krenu provocirati, treba im samo ovo baciti pod nos.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ivan Penava je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća jasno poručio kako ćirilica nema mjesta u Gradu heroju, na što ga je Srđan Kolar, SDSS-ov vijećnik isprovocirao statutom napisanim ćirilićnim pismom. Penava je na ovakve provokacije odgovorio bacanjem ćirilićnog statuta na pod.

Za komentar na ovaj događaj pitali smo hrvatsku zastupnicu u Europskome parlamentu Ružu Tomašić koja je odmah podsjetila na vukovarske žrtve. “Ne smijemo zaboraviti koliko je poginulih, koliko je nestalih. Svaki puta kada Srbi krenu provocirati, treba im samo ovo baciti pod nos. Pa je li ćirilica jača od svega ovoga?”, pita se Ruža Tomašić u nevjerici zbog provokacija vijećnika srpske nacionalne manjine. Tomašić smatra da je bezobrazno što Srbi traže ćirilicu u Vukovaru, dok istodobno Hrvatska od Srbije nije dobila ratnu odštetu i ono što je najbolnije, nikada nije dobila odgovore o našim nestalima.

Tomašić nema dileme oko pitanja ćirilice u Vukovaru. “Pismo manjinama se daje onim manjinama koje su zaslužne. Da srpska manjina u Hrvatskoj nije stala uz Miloševića i jugovojsku, onda bi mogli razgovarati. Oni su svesrdno prihvatili suradnju i svi znamo što su radili pa neka snose odgovornost. Sad bi se oni ponašali kao da se nikad ništa nije dogodilo, htjeli bi izjednačiti žrtve i agresora i idemo dalje”, kazuje Tomašić s jasnom porukom da ne možemo u gradu u kojem jasno znamo tko je bio agresor, uvoditi ćirilićno pismo, što je direktna “sol na ranu” vukovarskim žrtvama.

Sad je pitanje kako će Milorad Pupovac reagirati na ponašanje HDZ-ovog Ivana Penave, odnosno na ispad člana koalicijskog partnera. “Plenković Pupovca nikada nije trebao niti primiti u Vladu, netko treba imati petlju i reći da oni s malo dobivenih glasova ne mogu imati tri mjesta u Saboru osigurana. Zašto? Ni jedna država nema političku manjinu, nego kulturnu, jer ne može jedna manjina odlučivati o nacionalnim interesima za Republiku Hrvatsku, a pogotovo kad znamo da predstavnik te manjine svaki puta trči po naputke u Beograd, onda moramo biti jako oprezni. Neka idu na izbore normalno, neka dobiju glasove kao svi drugi na isti način. Onda je to prava demokracija”, smatra Ruža Tomašić.

Tomašić je interesantno kako Hrvatska nema problema niti s jednom drugom manjinom, nego samo srpskom, ipak je srenula pozornost na floskule koje Pupovac često koristi u svom javnom nastupu. “Pupovac kad se javlja, govori da su manjine ugrožene, ali koje manjine? Mi nemamo ni s jednom drugom manjinom problema. Mi šutimo kad on prema vani govori ‘manjine’. Ne, Pupovac je ta manjina koja želi zapovijedati većinom”, prokazuje Tomašič Pupovca.



Na pitanje kako komentira postupak Ivana Penave, je li on bio primjeren ili pretjeran, Tomašić je bila jasna.”Trebamo imati političare koji imaju svoje ja i koji imaju petlju i koji znaju reći glasno i jasno ‘ne’ kad ih netko napadne i da samo kaže: ‘Prijatelju, pokaži mi kako je u tvojoj državi’”, aludirajući na status hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI