Tomislav Stipić o dvoboju Ribić -Oreščanin: Cijenim hrabrost Oreščanina, ali ‘džaba ste krečili’

Screenshot

Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge ‘Glas poduzenika’, te Vilim Ribić, osnivač Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, napokon su ušli u ‘ring’ i javno se sučelili u emisiji ‘Poduzetnički mindset’Saše Cvetojevića. Sukob privatnog i javnog sektora u trenutku koronakrize je dosegnuo svoj vrhunac, te inicijativa ‘Glas poduzetnika’. Ovo je prvi javni ‘okršaj’ Oreščanin vs. Ribić je prvi, nakon niza prepucavanja u javnosti.

O predmetnoj emisiji za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar, Tomislav Stipić.

“Rasprava Oreščanin-Ribić važna je utoliko što su se po prvi put uspjeli artikulirati zahtjevi poslodavaca koji su vrlo često služili kao crvena krpa i Vladi i sindikatima. Cijenim hrabrost Dražena Oreščanina koji je prihvatio sučeljavanje jer je na suprotnoj strani imao prekaljenog demagoga koji ne preza ni od osobnih uvreda kada se osjeti ugrožen,” kaže Stipić.

Iako Stipić smatra kako je pozitivno to što se u javnosti počelo artikulirati pitanja vezana za probleme poslodavaca, no na žalost to se neće percipirati na političkom planu, odnosno neće previše utjecati na izbore.

“Što se tiče rasprave općenito, a pogotovo u ovoj predizbornoj kampanji, mislim da će ona ostati po strani jer se obje velike stranke najbolje snalaze u ideološko-svjetonazorskim kaljužama, a sudeći prema pretkampanji, klatno će se ponovno prebaciti na ideološke teme tako da ‘džaba ste krečili’. HDZ se nema s čime pohvaliti jer u mandatu nisu proveli niti jednu ključnu reformu, a SDP nema što ponuditi osim patetike i demagoških uopćenih ad-hoc rješenja. Kada nema vizije i volje za istinske promjene, onda se udara po ideologiji jer tu nema ni potrebe za odgovornosti ili znanjem,” tvrdi Stipić.



Tu Stipić kao problem vidi politikantstvo kao sredstvo manipulacije. No kriza koja dolazi dovesti će do ljuljanja te močvare i ideologija će postati nebitna pred egzistencijalnim problemima koji dolaze.

“Ono što je još žalosnije da velika većina birača svjesno proguta tu udicu i biva uhvaćena u mrežu politikantstva ove dvije stranke, a živi sve lošije i beznadnije. To će pogotovo doći do izražaja kako budemo išli prema kraju godine jer je izgledno kako će ekonomska kriza poremetiti sve društvene tokove, a tada više neće biti važna ideologija, ali moglo bi biti kasno. Ništa nova, rekli bismo, u hrvatskom političkom prostoru, svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje,” zaključuje Tomislav Stipić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI