TRAŽE PROMJENU FORMULE USKLAĐIVANJA MIROVINA: Inflacija sve veća, pada realna vrijednost mirovina

ilustracija

Iako se najavljuje povećanje mirovina, inflacija je sve veća tako da će umirovljenici i dalje teško živjeti. U Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH) procjenjuju da bi mirovine indeksacijom u rujnu za prvih šest mjeseci ove godine mogle porasti 5,75 posto. Traže i promjenu formule usklađivanja mirovina jer zbog nje pada realna vrijednost mirovina.

Sindikat traži da se mirovine i povećaju, a ne samo usklađuju, odnosno da se vrati 10,5 posto preostalog duga umirovljenicima umirovljenima nakon 1.siječnja 1999. godine. Naime, tada je uvedena prva tzv. aktualna vrijednost mirovine, koja je tada priznata u samo 57 posto svoje pune vrijednosti.

Navode kako su izračunali da bi mirovine mogle porasti kod sljedećeg usklađivanja za 5,75 posto. Ukoliko se trend nastavi, moguće je očekivati da će već za drugu polovicu godine, s isplatom u ožujku 2023., mirovine porasti za daljnjih 6 ili 7 posto.

Sindikat i Matica umirovljenika već godinama zahtijevaju usklađivanje prema stopostotnom iznosu rasta povoljnijeg indeksa, što Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nije prihvatilo.

Zbog sadašnje stope usklađivanja, moguće je pretpostaviti da resorno ministarstvo pod budnom paskom ministra financija neće dozvoliti poboljšanje formule za usklađivanje i konačno zaustavljanje sve bržeg siromašenja umirovljenika i starijih osoba, ocjenjuju u sindikatu.



Prema podacima Eurostata od prošle godine, u Hrvatskoj čak 33,8 posto starijih od 65 godina u zoni siromaštva.

Čak 75 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske granice siromaštva koja iznosi oko 3200 kuna, dok je tzv. medijan mirovina, odnosno srednji iznos koji umirovljenici primaju 2498 kuna, što je bitno ispod prosječne mirovine od 2701 kune.

Druge zemlje za najsiromašnije imaju posebne modele pa SUH predlaže da se za mirovine koje su iznad linije siromaštva uvede usklađivanje prema stopostotnom iznosu rasta povoljnijeg indeksa plaća ili cijena, za one s mirovinama do 2000 kuna po postotku od 120 posto, a od 2000 do linije siromaštva za 110 posto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI