TRAŽE VRAĆANJE PRAVA NA POBAČAJ U USTAV: Evo što ih još ‘žulja’

Facebook

Iz feminističkog kolektiva fAKTIV upozorili su da se na KB “Sveti Duh” ne obavljaju pobačaji radi priziva savjesti svih specijalista ginekologa te bolnice. Zbog toga iz fAKTIV-a traže smjenu predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Berivoja Miškovića i ravnatelja Mladena Bušića.

Feministički kolektiv fAKTIV od Grada Zagreba, u čijem je vlasništvu ta bolnica, traži i osiguravanje dostupnosti zdravstvene skrbi za pacijentice u toj bolnici

Gradskom uredu za zdravstvo, kojemu se Povjerenstvo za ravnopravnost spolova obratilo u potrazi za informacijama odgovorili su da, kad se “bolnici obrati pacijentica sa zahtjevom za prekidom trudnoće, liječnici specijalisti ginekolozi Klinike za ginekologiju i porodništvo, sukladno članku 20. Zakona o liječništvu izvješćuju pacijenticu o svom prizivu savjesti te upućuju pacijenticu u druge zdravstvene ustanove na području Grada Zagreba”.


fAKTIV smatra i da je Grad Zagreb, kao osnivač KB “Sveti Duh”, odgovoran za svaku ženu koja zbog potpuno neregulirane samovolje liječnika ne dobije zdravstvenu skrb na vrijeme.

“Pravo pacijentice na pristup zdravstvenoj usluzi jedno od temeljnih medicinskih načela. Tražimo brze i jasne sankcije za samovolju koja ugrožava naše zdravlje i živote, tražimo smjenu ravnatelja koji ne radi svoj posao, koji, štoviše, potiče svoje kolege i kolegice da ne rade svoj posao”, ističu iz te udruge.Feministički kolektiv fAKTIV ističe kako se vraćanjem prava na pobačaj u Ustav, iz kojeg je izbačen 1990. godine, može stati na kraj manipuliranju sa zdravljem i životima žena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI