TREBA IZDRŽATI 40 GODINA U ZATVORU! Stručnjakinja opisala što čeka Zavadlava: Bit će starac kad izađe!

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Danas je na Županijskom sudu u Splitu donesena nepravomoćna presuda kojom je Filip Zavadlav zbog trostrukog ubojstva  u siječnju prošle godine  u splltskom Varošu osuđen na 40 godina zatvora.

Ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH Jana Špero za RTL je objasnila kako izgleda dugogodišnja robija i u kakvim će uvjetima živjeti Zavadlav ako i pravomoćna presuda potvrdi ovu kaznu.

Kako je rekla, kazne dugotrajnog zatvora u Hrvatskoj nisu novost i trenutno je u našem zatvorskom sustavu oko 120 osoba koje služe kaznu dužu od 20 godina i 10 osoba koja služe kaznu dužu od 40 godina. Takve osobe se uvijek smještaju u kaznionice zatvorenog tipa koje su prilagođene za dug boravak u zatvoru. To su zatvori u Lepoglavi i Glini.

Procjena se vrši za svakog zatvorenika pojedinačno, pa još ne znamo hoće li Zavadlav biti sam u ćeliji

“Za svaku osobu koja u RH služi kaznu, radi se individualna procjena – gleda se sve što je bitno. Bit će navedeno sve potrebno i sigurnosni rizici – s kim će boraviti i slično. S njima se radi jako dugo, temljeno s rehabilitacijom. Prvi dan počinjemo raditi s njima da kad izađu budu pravi građani. Terapije uključuju i rad na dobrovoljnoj osnovi”, objasnila je Jana Špero.



Kako bi zatvorska kazna poslužila i kao rehabilitacija tu je posebno trenirano osoblje koje ih vodi kroz edukativne programe i različite radionice kako bi se zatvorenike naučilo novim vještinama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI