“Treba podsjetiti da nije bilo hrvatskoga naroda u BiH, danas ne bi imali ovakvu Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama”

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH prisustvovao je 30. godišnjici zaustavljanja tenkova JNA u Pologu te je tom prigodom rekao kako zajedništvo hrvatskog naroda treba čuvati kao posebnu vrijednost.

Istaknuo je kako je danas BiH drukčija država, ali i dalje je muče pitanja koja su i bila u bivšoj Jugoslaviji te smatra kako imaju ubojitiju silu od vojne, a to je sila politika.

“Naše okruženje se vidno promijenilo. Imamo Hrvatsku kao članicu NATO saveza i Crnu Goru u istoj poziciji. Ostalo je puno toga ‘istočno’ da se dogovara. No kad bi oko toga bilo jasnih rješenja kod međunarodne moći, vjerojatno bismo se lako prilagodili. Međutim, tu nema jednoznačnih rješenja”, govori Čović.

Istaknuo je kako mora postojati jasno opredjeljenje i kad je u pitanju jednakopravnost, konstitutivnost, legitimno predstavljanje i federalizam bez kojeg ovaj prostor ne može opstati te naveo kako hrvatski narod ne smije dozvoliti da bude naivan i izvan pregovaračkog stola.

“Treba podsjetiti da nije bilo hrvatskoga naroda u BiH, danas ne bi imali ovakvu Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama, kao što bi teško bilo i hrvatskog naroda u BiH da nije Republike Hrvatske. To je jedno biće koje treba održavati u vrijednim odnosima”, rekao je za kraj Dragan Čović.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI