TREBAMO LI SE ZABRINUTI? Iz ledenjaka na visini od 6700 metara nadmorske visine izvukli viruse stare 15.000 godina

Foto: Lonnie Thompson / Ohio State University

Znanstvenici koji proučavaju ledenjake pronašli su viruse stare gotovo 15.000 godina u dva uzorka leda uzeta s Tibetske visoravni u Kini.

Većina tih virusa, koji su preživjeli jer su ostali zamrznuti, razlikuju se od svih do danas katalogiziranih.

Nalazi studije objavljene u utorak mogli bi pomoći znanstvenicima da shvate kako su se virusi razvijali stoljećima. Za tu su studiju znanstvenici također stvorili novu, iznimno čistu metodu analize mikroba i virusa u ledu, a da ga nisu kontaminirali.

“Ti su ledenjaci nastajali postupno, s prašinom i plinovima. Mnogo se virusa nataložilo u tom ledu. Ledenjaci u zapadnoj Kini nisu dobro proučeni i naš je cilj iskoristiti ove podatke kako bismo razumjeli davni okoliš. A virusi su dio tog okoliša”, rekao je Zhi-Ping Zhong, vodeći autor studije i istraživač na Državnom sveučilištu Ohio.

Istraživači su analizirali ledene jezgre uzete 2015. godine iz ledene kape Guliya u zapadnoj Kini. Jezgre se skupljaju na visokim nadmorskim visinama. Led koji su ispitivali znanstvenici nalazio se na 6700 m nadmorske visine.



Led sadrži slojeve koji se nakupljaju godinama, zarobljavajući sve ono što je bilo u atmosferi oko njih u vrijeme kad se svaki sloj smrzavao. Ti slojevi stvaraju svojevrsnu vremensku crtu, koju su znanstvenici iskoristili da bi kroz povijest razumjeli više o klimatskim promjenama, mikrobima, virusima i plinovima.

Istraživači su utvrdili da je led star gotovo 15.000 godina koristeći se kombinacijom tradicionalnih i novih tehnika.

“Ovi smrznuti virusi vjerojatno potječu iz tla ili biljaka i olakšavaju apsorpciju hranjivih sastojaka svojim domaćinima”, zaključio je tim.

Iako ovaj novootkriveni spektar drevnih virusa izaziva nelagodu usred pandemije, najveća opasnost ne leži u njima, nego u onome što oslobađa led koji se topi – ogromne rezerve metana i ugljika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI