TREBAT ĆE NAM COVID POTVRDA ZA ULAZAK U TRGOVAČKE CENTRE? ŽUPA: ‘To je u potpunosti nezakonito!’

Za direktivu da bi se u shopping centre moglo ući samo s negativnim testom ili covid potvrdom, voditelj komunikacija shopping centra Marko Župa kaže kako je to u potpunosti nezakonito.

“Prije tri godine na snagu je stupio GDPR, to je europska direktiva, koja nama primjerice u ovom konkretnom slučaju brani da mi pitamo naše posjetitelje, naše zaposlenike, zaposlenike naših trgovina njihovo zdravstveno stanje. Tako da na tom pravnom dijelu ovo u potpunosti pada. Što se tiče samih tehnikalija kada bi se taj pravni dio riješio, a to nije baš tako lagano, mi bismo na primjer u našem trgovačkom centru trebali zaposliti 22 osobe na puno radno vrijeme da isključivo tijekom cijelog dana skeniraju potvrde. Prvo pitanje je tko će platiti same te osobe jer to je nekakav iznos od minimalno 120 tisuća kuna mjesečno.”

Postavlja se, kaže, i drugo pitanje. Tko bi trebao platiti testove? Napominje kako će nam se društvo podijeliti na cijepljene i necijepljene.


“Cijepljeni će valjda moći kao i 38. i 39. godine u Njemačkoj raditi apsolutno sve, a oni koji nisu cijepljeni će onda živjeti u nekakvim zasebnim blokovima, koristiti trgovine u kojima će biti samo necijepljene osobe i tako dalje.”

Naime, iz HZJZ-a su potvrdili kako se razmišlja o toj mjeri. I to ne samo za trgovačke centre već i za druge objekte, no i dalje nije poznato tko će pokrivati trošak.“Ja prvo postavljam pitanje moralnosti ovakve odluke, drugo postavljam pitanje normalnosti ovakve odluke jer po meni je to u potpunosti suludo. Dakle događa se to da želimo segregirati društvo na one koji su cijepljeni i one koji su necijepljeni. I opet se, kao i kod jako puno drugih tema, vraćamo na trgovačke centre. Pa evo jedno otvoreno pitanje, hoćemo li i na ulazu u crkvu ili na neke treće objekte, sportske objekte, gledati tko je cijepljen, tko nije cijepljen.”

Kaže kako sa Stožerom imaju fantastičnu komunikaciju, ali kako o ovome nisu dobili ništa već su pročitali i saznali u novinama.

“Dok sad niste rekli da ste dobili polu službenu informaciju, praktički to je sve ostalo u domeni nekakvog spina, rekla-kazala. Ovo je jako važna tema i kod ovakvih važnih tema zapravo Vlada i Stožer trebaju komunicirati vrlo otvoreno”.

Kaže za RTL kako je važno ljudima razjasniti mjeru koju Vlada daje poslodavcima za korona krizu.

“To su potpore koje dobiva poslodavac za svoje zaposlenike. Dobiva ih poslodavac zato što ne uspijeva zaraditi dovoljno kao prijašnjih godina da bi isplatio plaće zaposlenicima. Ako poslodavac za zaposlenika ne dobije tu nekakvu naknadu, onda plaću mora isplatiti poslodavac. Ako se ja kao zaposlenik ne cijepim, moj poslodavac je taj koji će snositi kaznu jer sam ne cijepljen, a moj poslodavac ne može napraviti apsolutno ništa da me nagovori na to.”

Ponovio je kako je pravo prva i osnovna točka gdje pada cijela ova današnja tema.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI