TREBATE COVID POTVRDU? Do njih mogu doći cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus. Evo kako!

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Posljednjih dana neprekidno se govori o tome kako je premala procijepljenost u Hrvatskoj.

Međutim, čini se da je usprkos tome epidemiološka situacija i dalje vrlo dobra.

U ponedjeljak je zabilježeno samo devet novih slučajeva zaraze Covidom-19.


Na više od 1600 testiranih udio pozitivnih bio je samo 50 posto. Ohrabruje i vijest da je broj aktivnih slučajeva pao ispod 500.

Promatrajući najviše aktivnih slučajeva proteklih tjedana, vidljivo je kako prednjači Zadarska županija. Na početku glavnog dijela turističke sezone ondje se ponovno uvode strože mjere. Ponovno su zabranjena masovna okupljanja i koncerti na mjestima na kojima se ne može kontrolirati poštuju li se epidemiološke mjere.“Mi sad ova sljedeća četiri dana čekamo da vidimo hoće li te brojke pasti. Naš prosjek prošli tjedan je bio negdje između 40 i 50. To nam ne treba. Znači nama brojke, mi imamo otprilike između 30 i 50 posto svih pozitivnih u Hrvatskoj. To svakako nije za šalu”, rekao je epidemiolog Alan Medić za HRT.

Uskoro će zaživjeti i novo pravilo u vezi s dobivanjem covid-potvrda. Svi oni koji su preboljeli covid-19 i prime prvu dozu cjepiva više neće morati čekati 22 dana nego će odmah moći zatražiti potvrdu koja će vrijediti 210 dana. Tako će biti i za osobe koje su cijepljene dvjema dozama.

Premijer Andrej Plenković još jednom je apelirao na građane da se cijepe. Rekao je i da će vlada pronaći zakonsku osnovu kojom će potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetovati cijepljenjem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI