TRESE SE JOHNSONOVA VLADA? Ministri financija i zdravstva podnijeli ostavke

Wikimedia Commons

Nemir je zavladao vladom britanskog premijera Borisa Johnsona. Ministri financija i zdravstva Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli su u utorak ostavku na dužnost dovodeći u novu krizu britansku vladu.

Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra financija Sunak je objavio u utorak na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio je ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Borisu Johnsonu.

“Shvaćam da je ovo možda moj posljednji ministarski posao, ali vjerujem da za ove standarde vrijedi boriti se i zato podnosim ostavku”, napisao je Sunak na Twitteru.

Javid se pak u svom pismu Johnsonu osvrnuo na prošlomjesečno glasovanje o povjerenju premijeru.

Rekao je da mu je “jasna ova situacija neće promijeniti pod vašim vodstvom – i stoga ste izgubili i moje povjerenje”.



Čelnik britanskih laburista Keir Starmer izjavio je kako je jasno da se ruši vlada premijera Johnsona nakon ostavke dvaju ključnih ministara.

Ostavke su uslijedile nakon što je Johnson ranije tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za “nedolično” ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI