TRESLA SE BRDA RODILO SE NIŠTA: Donaldu Trumpu oslobađajuća presuda za događanje ‘naroda’?

Foto: Profimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi već u subotu biti oslobođen krivnje nakon procesa u Kongresu u kojem su njegovi pristaše posijali sjeme nasilja i kaosa 6. siječnja. Tako bi na kraju političko suđenje stoljeća moglo dobiti onu staru uzrečicu: Tresla se brda rodio se miš ili u ovom slučaju ništa.

Događaj koji je digao na noge cijeli svijet koji je u nevejerici gledao što se odvija u Washingtonu i napad na Kongres od strane prosvjednika koji su željeli spriječiti imenovanje Joea Bidena za 46. američkog predsjednika je završio procesom u Senatu. Svi su naravno odmah indirektno prozvali sad već bivšeg predsjednika Trumpa na odgovornost. No na kraju se čini da će od svega biti oslobođen svih optužbi.

Senatori, u ulozi svjedoka, sudaca i porotnika, nastavit će u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu proces bivšem predsjedniku, mjesec dana nakon optužbe da je “poticao na pobunu”.

Donald Trump, jedini američki predsjednik koji je dvaput podvrgnut procesu opoziva, ima dobre izglede da bude oslobođen krivnje, kao i tijekom prvog ‘impeachmenta’ prije godinu dana.

S obzirom na njegovu veliku popularnost na desnici, teško je vjerovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti pedesetorici demokrata i stvoriti kvalificiranu većinu potrebnu da se Trumpa proglasi krivim. Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora i takva bi mu odluka onemogućila mogući ponovni izbor u budućnosti.Trumpu se sudi u američkom Senatu zbog njegova zapaljiva govora u kojem je pristaše pozvao da “se pakleno bore” prije nego su oni 6. siječnja nasilno ušli u Kongres, ugrozili zastupnike i u okršaju je pet osoba poginulo, među njima policajac.

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga sveudilj ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena.

U petak je njegov demokratski nasljednik Joe Biden, koji je proveo više od 35 godina u klupama Senata, rekao da je nestrpljiv vidjeti što će njegovi republikanski “prijatelji” učiniti, izrazivši nadu da će oni “preuzeti odgovornost”.

Trumpovi odvjetnici su u petak iznosili obranu pošto je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe.

Po odvjetnicima, napad je bio “grozan”, ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni – radi se, po obrani, o “političkoj osveti”.

Trumpov tim prikazao je u Senatu videomaterijal u trajanju od desetak minuta, kolaž izvadaka iz govora istaknutih demokrata: potpredsjednice Kamale Harris, senatorice Elizabeth Warren, bivše državne tajnice Hillary Clinton te drugih dužnosnika koji su u svojim obraćanjima rabili riječ “boriti se”.

“Niste učinili ništa loše”, rekao je Trumpov odvjetnik David Schoen obraćajući se demokratima. “To je riječ koju ljudi koriste, ali molim vas prestanite s licemjerjem”.

Obrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaše da na “miran i domoljuban način” marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog “poticanja” svojih pristaša na napad na Kapitol.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI