TRGOVAC ORUŽJEM KRITIZIRA NABAVKU RAFALEA: ‘Ne znam je li ministar obrane dorastao funckiji, nikad u životu ništa nije radio’

screenshot

Trgovac oružjem Zvonko Zubak komentirao je hrvatsku nabavku zrakoplova Rafale.

Podsjetimo, riječ je o trgovcu koji je oružje nabavljao za vrijeme rata, a sa državom se sudio zbog sustava S-300 koji tvrdi da mu nije plaćen. Planiranu nabavku izraelskih zrakoplova F-16 Barak koja je propala također je tada smatrao preskupom, a tvrdio je i kako Hrvatskoj može puno povoljnije nabaviti polovne zrakoplove Mirage iz Brazila, također francuskog proizvođača Dassault.

Zubak smatra kako smo lovce novije generacije trebali nabaviti puno ranije.

“Što se tiče kupnje zrakopolova, ona je trebala biti ranije, da smo odmah nakon Domovinskog rata išli s njom. Tako bismo imali dobre pilote, dobar kadar, ovako kupujemo 5. generaciju.”

I dok je Katar 2015. godine 24 nova zrakoplova Rafale nabavio za 6.3 milijarde eura, Hrvatska će 12 polovnih (koji inače nisu u ponudi) platiti manje od jednu milijardu. Iako ugovor uključuje, obuku, inicijalno naoružanje, dijelove i smulator, Zubak smatra kako je takva cijena prevelika:



“Što se tiče osoblja, mi nemamo dovoljno osoblja da mogu raditi na MIG-21, a kamoli da mogu prijeći na ovu modernu generaciju. Ja ne vidim potrebe da se baca milijardu i 500 pa čak i 700 milijuna, nije to samo 900 milijuna, ne znam što su potpisivali, a ni oni sam i neće znati što će potpisati jer nisu dovoljno sposobni jer nisu radili te poslove, njima će doći na potpis, pa će kasnije gledati što su potpisali”, tvrdi Zubak.

“Ovo je preskupo i za jedan Japan i za puno veće zemlje nego što smo mi. Mi s tim avionom nemamo što raditi kod nas i od njegovih mogućnosti mi ćemo koristiti od 5 do 10%, ako kupujemo takav zrakoplov da koristimo 5 do 10% pitam se što naša Vlada radi i tko im je to savjetovao”, rekao je Zubak za N1.

Zrakoplovstvo bez podrške sa zemlje nema nikakve vrijednosti. Nije bitno što će kupiti Srbija to nas ne treba zanimati. Bacamo millijardu i 700 milijuna, ja bih volio vidjeti što smo mi to kupili”, dodao je.

Smatra kako smo kupnjom tih vojnih aviona “promašili cijelu loptu”:

“Mi ćemo možda za dvije godine znati što je kupljeno, je li kupljen nečiji odlazak, ulazak u Schengen ili prijateljstvo s nekime. To je pogrešno. To nije dobro, jer mi smo članica EU, nismo neki otok pa da moramo tražiti ‘dajte mi, dajte mi’. Kada dođe Macron, oni imaju o puno toga razgovarati, ali i ja bih došao po milijardu i 700 milijuna i ne bi čak ni rekao što ću dati”, rekao je Zubak.

“Oni moraju sjesti, ovo maknuti, primiti četvrtu generaciju, da nam daju raketne brodove, i za naše kopno jer imamo dva tenka, a nijedan nema gusjenica, a bacamo milijardu i 700 milijuna. Volio bih vidjeti što piše u tome. Nažalost oni to neće moći ni čitati, ali vidite koliko nam vjeruju, moramo im platiti prije isporuke”, dodao je.

FOTO: Pixabay / ilustracija

Zabrinjava ga istarost aviona te rok isporuke i plaćanja.

“Ja ne znam kada će oni doći, hoće li doći 2024. Po mojoj procjeni to je 2007. ili 2008. godina koja će nama doći, mi ne znamo koju ćemo godinu dobiti. Oni mogu biti stari i 18 godina”, objašnjava.

Ističe kako mu nije jasno što će nama takvi avioni:

“Oni jesu dobri, ali oni nama uopće takvi nisu potrebni. Što ćemo mi s njima napadati? Zbog čega smo ih kupili? Ako smo ih kupili za napade, onda smo s njima nemoćni za bilo koji napad. Da bi napadali sa 7 MIG-ova morate imati najmanje 24 zrakoplova, morate imati iznad njega tko će ga navoditi, morate imati dobre projektile da mu daju podršku. Ako kupujemo za dolje, za Krim, onda smo stvarno stupid”.

Ponavlja kako ćemo ih preplatiti:

“On košta nov, znam koliko i svaka roba koja ima svoj rok, ona mora biti za puno manje novca, a ova je očito puno više novca. On nov košta od 62 do 68 miijuna s najnovijom opremom. On nikako ne može prijeći 70 milijuna nov. a mi plaćamo 15 godina star avion koji će nas koštati 100 milijuna. Njih 12 će nam pojesti preko 700 milijuna u tom svom blok satu. Ja kažem da to nije potrebno”, rekao je.

“Neka danas sjednu i sutra i neka naprave bolji dogovor jer ovaj je potpuno pogrešan. Imamo još dva voda vojske koji nemaju ništa. Ne znam što radi ministar, ne znam je li dorastao ovoj funkciji, ja mislim da nije. Čovjek nikad u životu ništa nije radio osim što je dangubio, a sada se ponovno nameće, dangubi, i ponovno se pravi pametan, a zna da malo zna i onda ga se pusti da se svađa s predsjednikom države, što ne smije biti”, dodaje.

Foto: MORH/ F. Klen
Facebook Comments

Loading...
DIJELI