TROSKOT ‘BRANI’ HOS I ‘ZDS’: Ti momci su išli ‘štafetom smrti’, branili mene koji sam ih pratio kroz sličice ‘Cro Army’ od krvoločnika

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot komentirao je za N1 skorašnje obilježavanje 26. obljetnice Oluje koje se obilježava u četvrtak i na koju će kaže doći vrlo snažna delegacija stranke. “Ili ćemo bit svi ili ćemo doći nas šestero”.

“Obilježavamo taj važan dan kada je hrvatska vojska izvojevala važnu pobjedu nad  jednim mitom i tom jednom velikosrpskom politikom koja datira još od Načertanija. Obilježavamo taj razbijen mit, vraćen je hrvatski teritorij, ponovno je vraćena hrvatska zastava na tvrđavu gdje je vladao, ni manje ni više, nego Dmitar Zvonimir sa svojom kraljicom Jelenom, i upravo je u taj grad, ni manje ni više, nego prije par dana, naša Mateja donijela zlatnu medalju. S obzirom da je to bila velika pobjeda, prije svega to je to je i Dan bratitelja, sjetit ćemo se ne samo velike 4. gardijske brigade, odnosno Pauka, nećemo se sjećati samo 7. gardijske brigade, odnosno Puma, nego svih gardijskih brigada koje su dovele do te pobjede…Sve je to dovelo do osvajanja Knina koji je zapravo simbolika gdje je hrvatski terotorij opet vraćen pod ono što su današnje granice, današnji suverenitet, samostalnost koju slavimo kroz tu zahvalnost dolaska u Knin”, izjavio je Troskot.

Spomenuo je potom stranku Možemo! čijih predstavnika prošle godine nije bilo u Kninu, što smatra da nije dobro, te se nada da će situacija ove godine biti drugačija. “Treba iskazati zahvalnost svim mladićima koji su izgubili živote da bismo mogli imati našu Hrvatsku”, istaknuo je između ostalog.

Misli i da nije dobro da potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević ove godine neće doći jer je to loša poruka i za one Srbe koji su u Domovinskom ratu branili Hrvatsku.

“Uvijek treba gradit odnose između i Hrvata i Srb ali i svih nacionalnih manjina unutar Hrvatske. Na kraju dana moja baka je bila nacionalna manjina, pa je nekako i usadila u sve nas koji smo s njom rasli i ljubav prema jeziku nacionalne manjine itd, i to treba uvijek razvijati. Međutim, s druge strane ne može se uopće izjednačavati. Dogodilo se 6 incidenata za vrijeme same Oluje, a Grubori su se dogodili mjesec i pol dana nakon same Oluje. Da, treba govorit o tome, treba istražiti sve oni koji su počinili zločine, trebaju odgovarati –  o čemu je govorio i general Ante Gotovina, ali ne može se izjednačavati jedan incident, a s druge strane velikosrpska politika koja je uključivala granicu koja je išla skroz od Pakraca, Virovitice, Karlovca do Karlobaga, gdje je ta politika nalagala da je Hrvatska sve ono što se nalaze od te mitske, odnosno zamišljene linije, dakle zapadno od te linije”, zaključio je Troskot.



“Nije dobro ni da gospodin Milošević nije tamo. To je poruka svim onim pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su se borili na hrvatskoj strani”, kazao je te dodao kako ne upire prstom u Miloševića, već da smatra kako svi trebaju doći u Knin.

Upitan smetaju li mu prizori u Kninu od strane pripadnika HOS-a, kao i pozdrav ‘ZDS’ na ulicama Knina, Troskot je odgovorio:

“Što se tiče samoga HOS-a to su momci koji su 1990. i ’91-e krenuli u rat iz razloga što prije ZNG-a nije bilo formiranja nikakve vojske, a policija kao takva nije mogla držat najgora ratišta. Kada gledamo jednog gospodina Radnića ili gospodina Jurčana kojemu su novinari s HRT-a išli, koji je ležao na onoj ledini tamo u Bogdanovcima kada su išli onom ‘štafetom smrti’, kada su spašavali onih 30 starijih osoba, koji je imao bombu u ustima da se raznese, ili Francuz Nicolier, ili Crowley,  koji je bio zajedno s pripadnicima HOS-a u Škabrnji gdje su se 47 dana pripadnici HOS-a borili za Škarbnju da krvoločnici ne uđu u Škabrnju, a ušli su, nakon što su se morali odmoriti, nakon što su ih zaustavili u Unešiću i kapetana Dragana koji je izjavio da će na Unešiću popit kavu, na Klisu pojest ručak, u Splitu pojest večeru,…ti momci su dio hrvatske vojske koji su pobijedili ovaj rat i kao takvi su upisani u povijest hrvatske države i ovi mladići  ’91 godine su sa svojom krvlju i svojom žrtvom zauvijek isprali tu insigniju ‘HOS-ZA DOM SPREMNI’ i smatram da nije u redu ovakvo šutanje tih mladića koji s NDH nemaju apsolutno ništa, nego su ’91 godine branili mene koji sam ih pratio kroz sličice ‘Cro Army’ i moja malenkost ih samo gleda i zahvaljuje što su me uspjeli obraniti od onakvih krvoločnika kao što je  su kapetan Dragan, Mladić i svi oni koji su operirali po dalmatinskom zaleđu i po Slavoniji i mislim da se problem ne rješava na takav način da ih se šuta, nego da se sjedne s ljudima za stol, napravi im se memorijalni centar, dvorana i da zajedno krenemo u jednu modernu Hrvatsku”, zaključio je Troskot te dodao kako se teme o HOS-u i pozdravu ‘ZDS’ trebaju zatvoriti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI