TROSKOT O PREDAJI POTPISA ZA REFERENDUM: ‘Unaprijed smo se pripremili za manipulacije za koje vjerujemo da će se dogoditi’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić, član Mosta Zvonimir Troskot i epidemiolog Branko Kolarić u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su o proceduri koja će uslijediti nakon što su Mostovci u Hrvatskom saboru predali potpise za referendum protiv covodi potvrda.

Troskot je rekao kako su time ispunili i nove rokove jer su uspjeli sve napraviti u manje od 40 dana.

“To je veliki uspjeh ako pogledate neke prijašnje inicijative. Mukotrpno smo skupili potpise, eliminirali smo nečitke potpise i nevidljivost OIB-a. Eliminirali smo duple potpise iz razloga što smo znali da će biti maknuti kad će netko pregledavati. Unaprijed smo se pripremili za bilo kakve manipulacije za koje očekujemo da će se dogoditi. Da je referendum kao takav prihvatljiv vlasti, u Hrvatskoj bi se u ovakvoj situaciji itekako pitao narod i raspisao bi se savjetodavni referendum. Ovako je narod morao izlaziti na ciče zime i to se isto taktiziralo s obzirom da se s COVID potvrdama krenulo puno ranije, ovdje se taktiziralo da se dovede u kasnijim mjesecima jer nitko nije računao da će netko moći organizirati referendum u ovako teškim uvjetima. Ne znam koji je postotak eliminiranih potpisa, ali sad smo predali potpise koji su čitki, imamo OIB-ove i da je to 410 tisuća ljudi koje ćemo predati”, naglasio je Troskot.

Dodao je da “u zadnjim procedurama upozoravali kad su predali potpise, te referendumske inicijative nisu mogle ni vidjeti te potpise”.

Državni tajnik se osvrnuo na prijedlog za referendum te istaknuo kako će se “Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo pravosuđa i uprave ponašati zakonito, odgovorno i u skladu s ustavnim ovlastima”.



-“Svi koji prate situaciju oko referenduma svjesni su kako postoji jedna velika pravna praznina. Mi možemo oko referenduma postaviti pitanje tko nama može jamčiti u kojem roku je Most prestao sa svojim volonterima prikupljati potpise, da u ona dva tjedna i ovih mjesec dana nije dodao nešto od tih potpisa. Kao što se može eliminirati, može se i dodati. Sve dok se ne riješi jasno i striktno zakonom koji je prošao proceduru u prvom čitanju”, naglasio je Salapić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI