TROŠKOVI SABORSKIH ZASTUPNIKA: Tko je najneaktivniji i najskuplji parlamentarac?

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Porezni obveznici saborskim zastupnicima osiguravaju i dodatne troškove poput naknade za odvojeni život, naknada za prijevoz, no pojedinim zastupnicima ti troškovi nisu razmjerni s količinom posla kojega su obavili, doznaje Jutarnji list.

A ti su dodatni troškovi, mimo plaća, za prvih šest mjeseci ove godine iznosili četiri milijuna i 739.668 kuna, oko 700.000 kuna više nego lani. Šef SDP-a Peđa Grbin “odrekao” se naknade za odvojeni život koju je godinama ubirao pravdajući ga odvojenošću od rodne Pule pa je za tih njegovih šest tisuća kuna ukupan trošak sada smanjen na 475.848 kuna.

Iako, naravno, kvantiteta nije nužno odraz i kvalitete i nije uvijek bitno koliko se nego što se govori, statistika svjedoči da su najskuplji HDZ-ovi zastupnici miljama daleko od živahne opozicije, ali i od svog klupskog prosjeka koji broji 161 aktivnost. Tako se Nevenko Barbarić s 80.000 kuna ekstra troška u Saboru javio samo 45 puta, Radoja Vidovića moglo se čuti u samo 25 slučajeva, a isplaćene su mu 72.000 kune za troškove automobila i stanovanja, Andro Krstulović Opara aktivirao se 31 put, a njegov dolazak i boravak u Zagrebu obveznike je koštao oko 65 tisuća, Mato Franković, pak, na put do Dubrovnika i stan potrošio je 37 tisuća kuna, a za riječ se javio samo 21 put.

U uspavane, a skupe spada i Ivan Budalić s 56 tisuća potrošenih kuna i 11 javljanja. Josip Šarić, zastupnik i gradonačelnik Otoka, za kojeg su mediji otkrili da je oko 300.000 kuna javnog novca potrošio na parfeme, svilene marame i kulene, ubrao je 51.934 kune troškova, a riječ je tražio 41 put. Hrvoje Šimić trebao je oko 58 tisuća kuna za dolazak u Sabor u kojemu je sudjelovao s dvije pojedinačne rasprave i 41 replikom, Anton Kliman ima 59 javljanja i 54.000 kuna troška, Ante Sanader inkasirao je 62.000 kuna, a javio se tek 31 put.

Rijetko poklapanje troškova i rada vidljivo je kod Magdalene Komes, koja je usta otvorila samo dva puta, jednom je replicirala, jednom tražila povredu poslovnika, ali njezini troškovi su nula kuna, i Dražena Barišića: jedno javljanje i nula kuna.Najveći potrošač u SDP-u je Splićanin Branko Grčić. Njemu saborski semafor pokazuje 41 javljanje i 68.000 kuna, u Klubu socijaldemokrata Matko Kuzmanić s oko 86.000, šef DP-a Ivan Penava, kojemu njegovi kolege spočitavaju da nije Domovinski pokret nego “domovinski zastoj”, tek je 24 puta digao ruku u Saboru, a u to su obveznici uložili oko 54 tisuće.

Zastupnici su najviše novca “skurili” na benzin i automobile – milijun i 871 tisuću kuna, više nego na stanovanje, čiji troškovi iznose milijun i 67 tisuća; na vožnju avionom 394.129 kuna i ne puno manje na cestarine (319.000). Javnom prijevozu nisu naročito skloni – za njega su im trebale skromne 28.844 kune, premda je ove godine broj onih koji su se vozili autobusom, vlakom ili trajektom s lanjskih devet zastupnika skočio na 17 – najviše je javni prijevoz koristio HDZ-ov Marko Pavić, za što mu je isplaćeno gotovo 13 tisuća kuna, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI