Trump i Biden u posljednjem su tjednu kampanje, u fokusu je pandemija

Flickr

Predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena u ponedjeljak dijeli još tjedan od izbora 3. studenoga, a zbog porasta broja zaraženih i zaraze među osobljem potpredsjednika Mikea Pencea, pandemija je i dalje u fokusu utrke.

Trump tvrdi da je napredovao u borbi protiv bolesti premda SAD proteklih dana ima rekordan broj novozaraženih. Pence nastavlja kampanju u nedjelju unatoč tome što su mu bliski suradnici pozitivni na virus.

Biden optužuje Trumpa da ne upravlja pandemijom

Biden je optužio predsjednika da ne upravlja pandemijom koja je usmrtila oko 225.000 ljudi u SAD-u, nego se predao.

Osam dana uoči izbora, već je osobno ili putem pošte glasalo 59,1 milijuna, a takvo rano glasanje moglo bi rezultirati najvišom stopom odaziva u više od stotinu godina, prema podacima Američkog izbornog projekta Sveučilišta u Floridi.

Trump u ponedjeljak odlazi u Pennsylvaniju, državu ključnu za obojicu, koju su oba kandidata često posjećivala. Trump će se pristašama obratiti na skupovima u Allentownu, Lititzu i Martinsburgu.Ovaj tjedan namjerava putovati u Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin te posjetiti Nebrasku, Arizonu i Nevadu.

Očekuje se da Biden u ponedjeljak ostaje u matičnoj državi Delawareu. Predviđeno je da putuje u Georgiju u utorak te da se zaustavi u Atlanti i Warm Springsu, gradu s oko 400 stanovnika gdje je demokratski predsjednik Franklin D. Roosevelt, koji je preuzeo dužnost tijekom Velike depresije i pokrenuo svoj program oporavka New Deal, umro 1945.

Unatoč Bidenovom čvrstom vodstvu u nacionalnim izbornim anketama vjerojatnije je da će o ishodu izbora odlučiti natjecanje u ključnim državama poput Floride i Pennsylvanije.

Bidenu, koji je obnašao dužnost potpredsjednika za vrijeme mandata Baracka Obame, bivši će predsjednik pomoći u kampanji i nastupiti u utorak u Orlandu na Floridi.

Raste broj zaraženih

SAD u zadnja dva dana ima najveći broj slučajeva covida-19, što Bidenova kampanja može iskoristiti da podsjeti glasače kako su Trump i njegovi saveznici umanjivali savjete stručnjaka za javno zdravstvo o nošenju maski i pridržavanju pravila o fizičkom razmaku u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

“Ni jedna država u svijetu nije se oporavila kao što smo se mi oporavili”, rekao je Trump oduševljenim pristašama u New Hampshireu, od kojih mnogi nisu nosili zaštitnu masku.

Predstojnik ureda Bijele kuće Mark Meadows rekao je u nedjelju da administracija “ne kontrolira pandemiju” već je umjesto toga usredotočena na cjepiva i terapije.

Biden, koji je tijekom kampanje žestoko kritizirao Trumpov odgovor na pandemiju, Meadowsovu izjavu nazvao je priznanjem da su “odustali od osnovne dužnosti da zaštite američki narod”.

Predstojnik Penceova ureda Marc Shot u subotu je testiran pozitivno, kao i mnogi drugi viši dužnosnici. Unatoč širenju zaraze Bijela kuća je objavila da potpredsjednik nastavlja kampanju.

Pence, koji je negativno testiran, prema riječima glasnogovornika u subotu navečer posjetio je Sjevernu Karolinu u nedjelju, a u Minnesoti bit će u ponedjeljak.

U širenju zaraze u Bijeloj kući prije osoblja potpredsjednika zaraženi koronavirusom bili su Trump, prva dama Melania Trump, njihov sin Baron i mnogobrojni pomoćnici i suradnici.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI