Trump odbacuje optužbe za ‘piratstvo’ zbog nestanka maski namijenjenih Berlinu

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je odbacio optužbe za “piratstvo” zbog navodne zapljene 200.000 respiratornih maski namijenjenih Berlinu koje su nestale usred globalne nestašice u vrijeme pandemije koronavirusa.

Regionalni ministar unutarnjih poslova u Berlinu Andreas Geisel rekao je u petak da su medicinske maske zaplijenili američki dužnosnici na Tajlandu i optužio SAD za “moderno piratstvo” i “metode Divljeg zapada”.

“Nije bilo čina piratstva, baš suprotno”, rekao je Trump u subotu navečer.

Njemački dužnosnici prvo su rekli da su maske naručili od američke kompanije i nagađalo se da je riječ o konglomeratu 3M, no dužnosnici su kasnije rekli da je ipak riječ o njemačkom trgovcu.

3M je ranije poručio da nema naznaka da su maske zaplijenjene i za dpa je rekao da ne posjeduje nikakve papire o pošiljci maski za Berlin.



Berlin je u subotu objavio da još pokušava otkriti što se dogodilo s narudžbom FFP2 maski.

“Radimo na rasvjetljavanju detalja”, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Martin Pallgen.

Pallgen kaže da nije jasno što se zaista dogodilo u zračnoj luci u Bangkoku.

Kaže da je berlinska policija naručila i platila 400.000 medicinskih maski od njemačkog specijaliziranog trgovca, a ne od američke kompanije.

Navode o zapljeni maski u Bangkoku prenio je trgovac, navodi glasnogovornik. Kompanija je također rekla da je avion s maskama napustio Bangkok i odletio za SAD.

Trump je sugerirao da se radi o konglomeratu 3M kad je upitan o incidentu. I ranije je kritizirao 3M koji je odbio zahtjev Trumpove administracije da prestane izvoziti maske u Kanadu i Latinsku Ameriku.

“3M nije dobro postupao s našom zemljom, trebali bi doći k sebi”, rekao je predsjednik novinarima.

U prvoj seriji trebalo je pristići 200.000 naručenih maski za Berlin, objasnio je Pallgen i dodao da berlinske vlasti, policija i trgovac pokušavaju saznati što se dogodilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI