Trump poklopio slušalicu australskom premijeru, a dogovor o preseljenju izbjeglica prozvao glupim!

Screenshot

Telefonski razgovor dvojice čelnika trebao je trajati sat vremena, no Trump ga je prekinuo nakon 25 minuta

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je nazvao “glupim” dogovor s Australijom o prihvatu izbjeglica nakon telefonskog razgovora s australskim premijerom, za kojeg Washington Post tvrdi da se odvio u oštrom tonu, što prijeti stvaranjem razdora između te dvije savezničke države.

Washington Post je objavio da je Trump dogovor o preseljenju izbjeglica prozvao “najgorim dogovorom ikada” i da je optužio Australiju za pokušaj izvoza “budućih bostonskih bombaša”.

Trump se naljutio kada ga je australski premijer Malcolm Turnbull tijekom razgovora u subotu pozvao da poštuje dogovor kojim bi SAD trebao prihvatiti 1250 izbjeglica iz australskih izbjegličkih centara, izvijestio je New York Times. Australija bi zauzvrat trebala prihvatiti izbjeglice iz El Salvadora, Guatemale i Hondurasa.

Međutim, takav je dogovor suprotan Trumpovoj prošlotjednoj uredbi kojom je suspendirao američki izbjeglički program i zabranio ulaz u državu putnicima iz sedam zemalja s muslimanskom većinom.

“Možete li vjerovati? Obamina administracija pristala je primiti tisuće ilegalnih migranata iz Australije. Zašto? Istražit ću ovaj glup dogovor!”, napisao je Trump na svom Twitter profilu u četvrtak.Capture

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer i američko veleposlanstvo u Australiji ističu da će Trump poštovati taj dogovor, a to je ponovio i australski premijer u nekoliko medijskih nastupa.

Telefonski razgovor dvojice čelnika trebao je trajati sat vremena, no Trump ga je prekinuo nakon 25 minuta kad je Turnbull pokušao razgovarati o temama poput Sirije.

Politički analitičari odmah su reagirali, navodeći da je ovakav sukob između dviju država bez presedana i nadmašuje čak i odnos pun poteškoća između bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona i tadašnjeg australskog premijera Gougha Whitlama koji je povukao australsku vojsku iz Vijetnamskog rata.

Naime, Australija i SAD su među pet država koje čine skupinu Pet očiju, vodeću svjetsku obavještajnu mrežu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI