Trump predstavlja izraelskim vođama mirovni plan za Bliski istok

Foto: The White House

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi u ponedjeljak izraelskim čelnicima otkriti detalje svog dugo odgađanog mirovnog plana za Bliski istok kojim će pokušati riješiti izraelsko-palestinsko pitanje.

Trump će se odvojeno sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i s Bennyjem Gantzom, vođom centrističke Plavo-bijele stranke s kojom će se Netanyahuov Likud boriti za vlast na trećim izborima u godinu dana, 2. ožujka, nakon što prethodno nitko nije uspio formirati vladu.

Trump će u utorak održati zajedničku konferenciju za medije s Netanyahuom u Bijeloj kući, na kojoj predsjednik možda objavi detalje mirovnog plana.

Palestinci su odbili uključiti se u plan Trumpove administracije te su odbacili 50 milijardi dolara vrijedan ekonomski razvojni plan koji je u srpnju predložio SAD kako bi pomogao palestinskoj ekonomiji.

Palestinci strahuju da će plan uništiti njihove snove o neovisnoj državi koja bi uključivala Pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jeruzalemom, za koji se nadaju da će biti glavni grad.



Donald Trump je još 2017. rekao da je Jeruzalem glavni grad Izraela. UN je pak više puta naglasio da je gradnja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nezakonita.

Bijela kuća se nada da će plan podržati oba izraelska lidera

“Imate šest tjedana da se pokrene plan, ako to želite”, poruka je Trumpa izraelskim vođama, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Trumpov plan izradili su njegovi savjetnici Jared Kushner (ujedno i njegov zet), Avi Berkowitz te Jason Greenblatt koji je napustio administraciju prošle jeseni.

Palestinski su čelnici rekli u nedjelju da razmatraju povlačenje iz mirovnog sporazuma iz Osla koji trenutačno uređuje veze Izraela i Palestinske samouprave ako američki predsjednik objavi svoj mirovni plan za Bliski istok.

Ako Trump objavi svoj prijedlog, a najavio je da će to učiniti do utorka, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) zadržava pravo da se “povuče iz dogovora o privremenoj” samoupravi, rekao je za France presse Saeb Erakat, glavni tajnik PLO-a.

Dogovor o privremenoj samoupravi je službeni naziv dokument iz Osla.

“Trumpov plan je urota stoljeća kojom želi uništiti palestinsko pitanje”, rekao je u priopćenju palestinski ministar za vanjske poslove.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI