Trumpovi odvjetnici počeli iznositi obranu na suđenju u Senatu

Foto: The New Yorker

Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa počeli su u subotu iznositi obranu na suđenju za njegov opoziv u Senatu, tvrdeći da će pokušaji demokrata da svrgnu predsjednika postaviti “vrlo, vrlo opasan” presedan u izbornoj godini.

Vođa pravnog tima Pat Cipollone poručio je senatorima da će biračima uskratiti pravo da mišljenje o Trumpu pokažu na predsjedničkim izborima 3. studenoga ako ga proglase krivim i smjene s dužnosti.

“Oni od vas traže da učinite nešto vrlo, vrlo veliko i, ja bih dodao, vrlo, vrlo opasno”, rekao je Cipollone.

“Pokazat će se da predsjednik apsolutno nije učinio ništa loše”, dodao je.

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju demokrati, prošlog je mjeseca glasao za opoziv Trumpa na temelju optužbi da je zloupotrijebio dužnost time što je pritisnuo Kijev da istraži njegova vjerojatnog protivnika na izborima Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika.Po drugoj točki optužnice, Trump je potom opstruirao kongresnu istragu tog slučaja onemogućavajući svjedočenje i skrivajući dokaze.

Predsjednik je odbacio optužbe i čitav postupak opoziva opisuje kao prijevaru.

Očekuje se da će ga Senat osloboditi, jer su za opoziv potrebne dvije trećine glasova u domu u kojem republikanci imaju većinu.

Do sada nijedan republikanski senator nije javno podržao njegov opoziv, a nekoliko ih je demokratsku prezentaciju dokaza na početku suđenja ocijenilo neuvjerljivom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI