TUĐMANOV PORTRET ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE: ‘Pa to je čista groteska’

Društvenim mrežama se širi portret prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je nepoznati autor prikazao na prilično osebujan način.

I autoru je jasno da je najprepoznatljivija značajka Tuđmanove fizionomije bio njegov osmijeh, pa je slikar ponudio svoju interpretaciju lika prvog predsjednika.

Na društvenoj mreži pokrenula se žustra rasprava. Većina korisnika smatra da je rezultat prilično zabavan, a ima i onih koji su poželjeli nabaviti sliku te je postaviti u svoje dnevne boravke.


“Pa to je čista groteska. Svaki umjetnik, bilo da je kipar ili slikar, istog čovjeka vidi na svoj način, do neprepoznatljivosti. Apstraktni su ti kipovi predsjednika FT. Ovu sliku vidim prvi puta ali nikad ne bih prepoznala FT. Strašno”, smatra jedna komentatorica.

Zahvaljujući još nepoznatom umjetniku, pojedini komentatori su se prisjetili i drugih interpretacija Tuđmanova lika.

Od uspostavljene posebnog načina prikazivanja lika prvog predsjednika nije odstupio ni kipar Kuzma Kovačić, čiji rad stoji na križanju zagrebačke Vukovarske i Avenije Hrvatske bratske zajednice. Kao i ovaj portret i taj spomenik privukao je mnogo pažnje na društvenim mrežama.

Građani su masovno pokušavali pogoditi na koga ih kip zapravo podsjeća. Spomenik je tada komentirao i Stjepan Tuđman te je referirajući se na taj i druge ranije podignute spomenike svom ocu, zavapio: ‘Zašto to rade?’. Kazao je da ga na oca nijedan, osim onog u Škabrnji, ne podsjeća na Franju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI