Turci bijesni na Europsku Uniju: ‘Nismo vam mi hotel za teroriste!’

Screenshot

Turska je u subotu kritizirala europske zemlje koje su odlučile ukinuti državljanstvo zarobljenim osumnjičenicima Islamske države i zaprijetila da će ih vratiti u Europu.

“Mi nismo hotel za pripadnike Daesha”, rekao je u subotu u Ankari ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu. Dodao je da su države poput Velike Britanije i Nizozemske “pronašle lakši način” ukidanjem državljanstva pripadnicima Islamske države.

Nije otkrio broj navodnih pripadnika Islamske države i njihovih obitelji koje Turska drži zarobljene od pokretanja turske ofenzive na sjeveroistoku Sirije 9. listopada.”Recimo da ga zadržim neko vrijeme u zatvoru. I onda bude oslobođen. Trebam li mu dati terorističko državljanstvo?”, rekao je Sojlu i dodao da će ih Turska “vratiti u njihove zemlje”.

Kaže da je “neprihvatljivo i neodgovorno” što su europske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenicima za pripadnost Islamskoj državi i prepustile Turskoj rješavanje njihovog statusa.

Turska je pritvorila osumnjičenike iz Nizozemske i Velike Britanije, ali i drugih zemalja, rekao je Sojlu. Nekoliko europskih zemalja odbilo je repatrirati borce Islamske države i njihove žene ili udovice koje su držale Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima.



SDF, koji se zajedno sa Sjedinjenim Državama borio protiv Islamske države i navodno drži oko 10.000 militanata, pod pritiskom je otkad su se američki vojnici povukli iz područja i započela turska ofenziva.

Neke zemlje strahuju da će nastali kaos omogućiti regrupiranje Islamske države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI