Turci izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti – oporba traži prebrojavanje 60 posto listića

screenshot/YouTube

Glavna oporbena socijaldemokratska stranka CHP izvijestila je da kani osporiti glasove s gotovo 37% birališta, a brojka bi se, kazao je glavni tajnik stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji.

Referendum u Turskoj donio je povijesne promjene. S tijesnih 51 prema 49 posto Turci su izglasovali širenje Erdoganovih ovlasti – s parlamentarnog sustava prelazi se na predsjednički. Izmjene ustava, njih ukupno 18, omogućit će Erdoganu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP. Dok Erdogan najavljuje novi referendum – o vraćanju smrtne kazne koja je ukinuta 2004., oporba poručuje da će tražiti ponovno prebrojavanje 60 posto glasova koje smatraju spornima.

Tabor ‘za’ ustavne promjene osigurao 25 milijuna glasova na referendumu, 1.3 milijuna više od tabora ‘protiv’, rekao je Recep Tayyip Erdogan iz svoje rezidencije u Istanbulu te istaknuo da je referendum okončao s dugom poviješću miješanja vojske u upravljanje zemljom. “Turska je prvi put u svojoj povijesti o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda”, rekao je. Erdogan je pozvao sve, uključujući turske saveznike, da poštuju rezultat referenduma. Najavio je da je sada spreman organizirati referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne.

Glavna oporbena socijaldemokratska stranka CHP izvijestila je da kani osporiti glasove s gotovo 37% birališta, a brojka bi se, kazao je glavni tajnik stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji. I prokurdski orijentiran HDP na Twitteru je objavio da namjerava osporiti glasove s “dvije trećine” birališta te da će rezultati biti nepoznati dok se ne finalizira njihova žalba visokome izbornom povjerenstvu o nepravilnostima tijekom izbora. Oporba osuđuje odluku koju je nekoliko sati prije zatvaranja birališta objavilo izborno povjerenstvo – da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Protiv ustavnih promjena glasala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara i Izmir te većinski kurdski jugoistok zemlje, objavile su turske televizije. Nakon što je Erdogan proglasio pobjedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce i zdjele, u karakterističnom načinu iskazivanja nezadovoljstva u Turskoj. Prosvjedi su izbili u najmanje četiri dijela grada, kažu očevici, a videosnimke i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje skupine demonstranata na ulicama.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI