TURČINOV JE MURTER PRETVORIO U BORDEL ‘Oko njega su žene sumnjiva morala, on i njegovi prijete, djeluju kao neka mini mafijaška organizacija i utjerali su strah u kosti svima’

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Janjetina, alkohol, vatrogasne zabave, nogometne utakmice najnižih županijskih liga, žene, preljubi i dakako puno proračunskog novca ono su što godinama ‘krasi’ hrvatsku lokalnu političku scenu, odnosno uočljivi je to modus operandi vladavine javnih dužnosnika koji su na vlasti u svojim malim sredinama. Bilo da je riječ o članovima HDZ-a, SDP-a, HSS-a ili nekog nezavisnog čelnika, medijski stupci puni su priča o čašćenju lokalne ekipe novcem iz općinske blagajne ili pak sređivanju poslova za načelniku bliske poduzetnike i ortake. 

I uvela je Hrvatska nekoliko načina transparentnosti prikazivanja lokalnog proračuna, pojedini privatnici i ekonomisti napravili su razne aplikacije za praćenje tijeka novca koji lokalni šerifi koriste na štetu poreznih obveznika te je uvedeno i nagrađivanje “transparentnih” i urednih lokalnih sredina.

 

Nema štete

Da to sve pod našim nebom vrlo brzo padne u vodu, pokazuje i najnoviji primjer mladog načelnika Općine Murter-Kornati, koji je netom prije nego što je u javnost iscurila njegova afera dobio nagradu za transparentnost proračuna lokalnih jedinica.



A nova “zvijezda” trošenja proračunskog novca zove se Toni Turčinov, za čije se trošenje proračunskog novca u klagenfurtskom bordelu La Cocotte doznalo prošli tjedan. 

Turčinov je jedne vrele noći sredinom travnja 2019. godine u klagenfurtskom klubu La Cocotte triput upotrijebio općinsku karticu i potrošio 1560 eura proračunskog novca. Nakon što je ta informacija objavljena, oglasio se priopćenjem u kojem, između ostalog, tvrdi: “Kako sam ranije objasnio, u kasnim noćnim satima došlo je do pogreške, odnosno omaške u plaćanju s obzirom na to da je moja osobna kartica i kartica Općine izdana od iste banke i da sam omaškom upotrijebio karticu Općine, umjesto svoje kartice. Zbog navedene pogreške se ispričavam svojim sumještanima i ukazujem na činjenicu da za Općinu Murter-Kornati nije nastala nikakva materijalna šteta, s obzirom na to da sam trošak smještaja platio svojom osobnom karticom, a iznos je gotovo identičan iznosu potrošenom u navedenom noćnom klubu”, piše.

“S obzirom na to da je navedeno postupanje bilo rezultat nepažnje i omaške, a nikakve namjere da trošim novac Općine Murter-Kornati na neprimjeren način, navedeni put isključivo je planiran kako bi se napravila što bolja i kvalitetnija promocija Općine Murter-Kornati, a kako bi sama Općina u budućnosti, kao i njezini mještani, ostvarili bolje turističke rezultate. Kako bih spriječio daljnje medijske napise i pritiske na svoju obitelj i suradnike, donio sam odluku da se povučem iz javnosti, kao i da podnesem ostavku na mjesto županijskog vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije kako ne bih nanosio nikakvu štetu svojim suradnicima i aktualnom županu.”

 

Intrige pod ključem

Ispričao se tako Turčinov za svoju “omašku” i povukao s mjesta županijskog skupštinara, no načelničku fotelju ne napušta. 

Kako doznajemo, najbliži suradnici i moćnici koje je zadužio svojim višegodišnjim djelovanjem ne dopuštaju mu da odstupi jer bi na taj način isplivale intrige koje ovaj mladi načelnik zasad zadržava pod ključem…

Portal Telegram doznao je pak da je Turčinov lažirao račun za troškove u hotelu kako bi zataškao aferu bordel. Tvrdi da je s privatne kartice podmirio iznos noćenja u hotelu – 1560 eura. Dakle, identičan iznos koji je sa službene kartice potrošio u bordelu. I time je pokušao opravdati “da nije bilo štete za proračun općine Murter”.

Da bi to potvrdio, poslao je račun za smještaj općinske delegacije u klagenfurtskom hotelu Schlosswirt Ebenthal koji je navodno platio vlastitim novcem. Isti račun predao je i u Općinu kao dokaz troškova. Nije, doduše, ponudio dokaz da je navodni račun doista podmirio vlastitim sredstvima.

Telegram se zbog toga obratio hotelu Schlosswirt Ebenthal. Poslali su im kopiju računa koju su dobili od načelnika Turčinova i zamolili da potvrde autentičnost. Djelatnik hotela Georg Alexander Bürger ubrzo je odgovorio kako oni taj račun nisu izdali.

Na računu kojim je načelnik pravdao svoje troškove zajedno su navedeni noćenje za 12 osoba te velike količine hrane i vina, a hotel Schlosswirt Ebenthal to nikada ne radi. 

“Računi koje mi izdajemo su drugačiji”, rekli su iz hotela. “Račune ne izdajemo na ovakvim dokumentima”, opovrgnuli su tvrdnje načelnika Turčinova.

A o kome je zapravo riječ? Nekoliko izvora koji su se našem tjedniku javili s Murtera opisalo je na koji način Turčinov i njegova klika godinama vladaju tim otokom i kako su posložili mrežu svojstvenu djelovanju hrvatskih lokalnih šerifa.

 

Crkveni okviri

Toni Turčinov po struci je inženjer agronomije, a prije nego što je postao načelnik, bio je voditelj hortikulture, Komunalnog poduzeća Murtela iz Murtera. Prije toga je radio u Vrtnom centru Zagreb. Prema podacima iz imovinske kartice, načelnička plaća mu je 9936 kuna neto, odnosno 13.226 bruto. Osim toga, Turčinov je vlasnik OPG-a koji se bavi proizvodnjom krema i sapuna od prirodnih sastojaka, ali i raznih suvenira.

Danas nezavisni Turčinov bio je član Hrvatske seljačke stranke. Iz nje je 2017. godine prešao u HDS, Hrvatsku demokršćansku stranku. Za Šibenski portal tada je izjavio da se odlučio za promjenu jer se nova stranka više drži crkvenih okvira.

“Osnovni je razlog loša politika HSS-a koja se vodi. Mislim da je za Općinu Murter puno bolje da bude u formaciji HDS-a, koji je po svjetonazoru sličan HSS-u, ali se drži crkvenih okvira. Najvažniji su nam čovjek i obitelj”, izjavljivao je tada.

Međutim, čini se da Turčinov “crkvene okvire” tumači dosta široko. Tako je, primjerice, ušao u verbalni okršaj s jednim mještaninom zbog zastave u povodu Dana državnosti.

“Gdje su vam zastave na zgradi Zadruge (Općine)”, pitao je mještanin na službenim stranicama Općine Murter-Kornati, na što mu se javio Toni Turčinov agresivnim komentarom.

“A di ste vi na odavanju počasti, samo znaš bogohuliti i njinjati… sram te može biti, lizaču oltara i kukavice… uvik imaš nešto reći, a uživo si manji od makova zrna, jedva čekam da te trevim uživo, pa malo da popričamo, u četiri oka, kukavice kuva”, napisao je Turčinov.

Od izvora iz Murtera doznali smo da Turčinov redovito prijeti mještanima te se iz njegova ureda često čuju povišeni tonovi.

“On i njegovi prijete komu god stignu. Djeluju poput neke mini mafijaške organizacije i utjerali su strah u kosti svim neistomišljenicima u općini. To tako traje godinama. Nitko se ne usudi govoriti jer su ljudi prestrašeni”, rekao nam je jedan mještanin.

 

Cure u kampanji

Doznali smo kako je Turčinov oduvijek bio po mnogočemu kontroverzan, a jedne anegdote prisjetio se njegov bivši kolega iz HSS-a.

“Ma on je takav. Nije zao, ali oduvijek je svoj. Ništa me ne iznenađuje i ne čudi. Sjećam se, dok smo bili na okupljanju mladih HSS-a, da nam je prepričavao kako je ganjao cure po otoku, a u isto vrijeme radio kampanju. On ne preže ni pred čim, zna što želi i postići će sve svoje ciljeve. I iz ovoga će izaći jači. Ova afera je mnogim mještanima simpatična. Pa znamo da je on pravi galeb”, rekao nam je izvor iz HSS-a, nekadašnji stranački kolega načelnika Turčinova.

A da je Turčinov “galeb”, posvjedočili su njegovi sumještani još jednim neobičnim činom, odmah nakon izbijanja afere s bordelom.

Objavljena je i snimka događaja koji se odvio u Murteru, a na kojem je murterska Udruga Kučerosi načelniku dodijelila nagradu “numero uno”. Riječ je o, kako pišu, priznanju koje se dodjeljuje osobi koja je “okrenula najviše žena preko ljeta”.

“Predajem svoju titulu numero uno našem načelniku koji je osvitla obraz hrvatskom turizmu pred cijelom Europom”, rekao je lokalni mesar Šikić Rogić dok je predavao nagradu Turčinovu. On ju je nasmijan prihvatio.

Čovjek koji je ustupio snimku rekao je medijima da je taj događaj lokalna tradicija. Muškarci među sobom biraju “najvećeg galeba” i pritom oko vrata simbolično nose konop s ribarskom iglom za “uzeti nevinost”. Strankinje s kojima spavaju boduju prema starosti i državljanstvu…

A taj događaj nama je prepričao izvor koji godinama sudjeluje u političkom životu otoka i vrlo dobro zna način rada Turčinova i njegovih suradnika.

“Dodjela nagrade za najbolje jeb*** odvijala se u restoranu Čigrađa vlasnika koji je u HDZ-u i koji je nota bene bespravno napravio ponton ispred svojeg objekta i koristi na upitan način dvorište u vlasništvu RH”, rekao nam je izvor i dodao:

“Zabavu je vodio Marko Bašić Bačvar, vlasnik škvera koji je bespravno nasuo dobar dio uvale na predjelu Jersani da bi na koncu dobio koncesiju od Šibensko-kninske županije dok joj je na čelu bio Goran Pauk (HDZ). Inače ne bih uopće o tome pričao, ali moram jer je ta ekipa Murter pretvorila bordel i gade mi se”, rekao nam je taj upućeni izvor.

 

Sumnjivi poslovi

Upravo su Marko Bašić Bačvar iz škvera te Darko Skračić, bivši čelnik Katastra u Šibeniku, suradnici i prijatelji koji Turčinova godinama drže na dovoljnoj blizini i udaljenosti od svih ključnih procesa i događaja na otoku. 

A odakle je sve krenulo i kako je Turčinov došao do moći na Murteru?

Naši izvori tvrde da je riječ o “tipičnom primjeru uzurpacije vlasti za privatne interese”. Godinama je HSS igrao važnu ulogu na otoku, a s vremenom je došao red na danas nezavisnog Turčinova.

“HDZ nikada nije bio na vlasti jer je riječ o većinom lokalnoj domoljubnoj naivnoj ekipi. Šibenski HDZ nikada nije htio svojeg načelnika u Murteru zbog toga što je u Murteru šef HSS-a bio pokojni Ante Markov koji ih je za vrijeme Ive Sanadera ucjenjivao saborskom većinom. Lokalni HDZ nikada nije imao mu** ne poslušati i tako smo jednom prilikom organizirali rušenje HSS-ovca Marušića, ali je ni manje ni više zvao ministar policije Jarnjak te nazvao našeg kandidata i naredio mu da odustane od preuzimanja vlasti”, rekao nam je izvor blizak murterskoj političkoj sceni.

Nakon spomenutog Marušića, na vlast je došao Ivan Božikov iz HSS-a i njemu je nakon brojnih prijava DORH-u i sumnji za sumnjive poslove sa zemljištima izglasano nepovjerenje te ga je naslijedio tada mladi i perspektivni Toni Turčinov koji je iza sebe imao već nekoliko političkih stranaka.

Naš izvor tvrdi da je jedna od rušiteljica Turčinovljeva prethodnika, SDP-ovka Mateja Bašić, inače direktorica Turističke zajednice, te sporne noći bila s Turčinovom u Klagenfurtu, gdje je on završio u bordelu na teret poreznih obveznika. 

“Turčinov je sebi stvorio mrežu na otoku koja ga štiti. Stvorio si je ekipu poslušnika oko sebe i prije svega preplašio ljude da će im se nešto dogoditi ako se suprotstave njegovoj vladavini. Oko njega su uvijek žene sumnjiva morala, mutni poduzetnici, a bez zadrške se koristi i droga”, zaključio je naš izvor.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI