TURSKI PREDSJEDNIK PRVI PUT U CRNOJ GORI: Nije zaboravio spomenuti što je Turska među prvima za njih učinila!

Foto: Screenshot/YouTube

“Turska odlično razumije deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zbog toga ustraje na otvorenim vratima NATO-a i EU za tu regiju”, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, prvim čelnikom Turske koji je posjetio Crnu Goru.

Đukanović je rekao da će posjet biti novi impuls odnosima dviju država.

“Upoznao sam gosta s onim što je realnost političkog života u Crnoj Gori, ali i rekao da je Crna Gora stabilna”, izjavio je crnogorski predsjednik.

‘Odnosi dviju država prožeti povijesnim i kulturološkim nitima’
Podsjetio je i na to da su odnosi dviju država prožeti povijesnim i kulturološkim nitima te dodao da više od 150 Crnogoraca koji žive u Turskoj predstavljaju “važan most povezivanja te dvije države”.

Dodao je kako je na Cetinju 1879. otvoreno prvo tursko veleposlanstvo, a da je 1885. održana prva proslava praznika Otomanske države.



Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu, istaknuvši da je Turska među vodećih deset država po ulaganjima u Crnoj Gori. Rekao je i da vjeruje da će ta zemlja uskoro postati članica EU, podsjetivši na punu podršku Ankare njezinom članstvu u NATO-u.

“Crna Gora nastavlja poštovati mirnodopske aktivnosti i moramo čestitati na značajnim koracima koje vaša zemlja čini na putu prema EU. Nadamo se da će uskoro postati članica Unije”, rekao je Erdogan.

Susreti i s ostalim crnogorskim dužnosnicima
Podsjetivši da je Turska među prvima priznala crnogorsku neovisnost, istaknuo je suradnju u obrazovanju, rekavši da su stotine učenika iz Crne Gore svih vjera i nacija bili stipendisti turske vlade i stekli obrazovanje na turskim sveučilištima.

 

Tijekom jednodnevnog boravka u Crnoj Gori Erdogan će se susresti s premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem. Obići će i najmanju crnogorsku općinu Tuzi, na granici s Albanijom, u kojoj živi većinsko bošnjačko i albansko stanovništvo.

Erdoganu će ondje predsjednik Islamske zajednice Rifat Fejzić uručiti najveće priznanje mešihata “Husein-paša Boljanić”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI