TURUDIĆ KOMENTIRAO SITUACIJU U SUDSTVU: ‘Ako nije tamo dobra situacija, nije ni u DORH-u’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

O neslaganju Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa zbog ZKP-a te o mogućnostima promjena Ustava za N1 govorio je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Rekao je kako nije u skladu s načelom podjele vlasti da suci Vrhovnog suda pišu saborskim zastupnicima.

“MPU, Vlada, su ovlašteni predlagatelji zakona. Prijedlog je poslan tri dana prije, to se mora pitati MPU. Smatram da promjene trebaju ići u ovom pravcu koji je prošao na Vladi. Možda je to malo prebrzo, ali…”, istaknuo je Turudić.

Naveo je primjer Francuske te dodao kako ne vidi što je protuustavno u prijedlogu, kako to tvrdi profesorica Zlata Đurđević.

“Ovo nije reforma, to je jedan pokušaj. Već više od 30 godina sam sudac, ovo je 500. reforma po redu. Svaka nova izmjena je samo stavljanje nove zakrpe na poderane hlače. Na postojećim hlačama nema mjesta za novu zakrpu. Ne shvaćam zašto se ne donosi novi zakon. Ništa se nije napravilo, rade se ovakve izmjene. Pozdravljam te izmjene kao sazrelu svijest da nije dobro da procesi traju toliko dugo”, naglasio je Turudić.Osvrnuo se na situaciju u DORH-u i sudovima gdje, prema njegovim riječima, vlada zakon spojenih posuda.

“Ako nije dobra situacija u sudstvu, a nije, nije dobra ni u DORH-u. Možda sad, vrijeme najavljenih ustavnih promjena… Jeste li primijetili da nitko ne govori da bi se Ustav mijenjao u području sudske vlasti? Zašto?”, upitao se.

Na pitanje je li DORH pod direktnom kontrolom Vlade, Turudić je odgovorio da “nije”.

Izjave premijera i predsjenika o stanju u pravosuđu ne smatra “higijenskim” i kaže kako ne razumije zašto je premijer zvao glavnu državnu odvjetnicu, ali ni zašto je to priznao.

“Jednako kao što si notorni Milanović ne pomaže svojim kočijaškim rječnikom… Posebno se olako prelazi preko tvrdnje da predsjednik Republike nema nikakve ovlasti pa može pričati što hoće. Njega je izabralo miljun i nešto ljudi, ako se on tako ponaša, tako će se ponašati i njegovi birači”, rekao je Turudić.

Govoreći o slučaju Agrokor, napomenuo je kako je “DORH povukao optužnicu”.

“Koliko se sjećam, dva puta su to napravili. U ovom slučaju i u slučaju ratnog zločina u Gruborima. Imaju pravo u godinu dana poslati novu optužnicu ili odustati od slučaja”, istaknuo je.

Dodao je i kako nema dvojbi oko toga treba li Ustavni sud ukinuti ili ne.

“Nisam zadovoljan odukama Ustavnog suda, ali institucija mora ostati. Svaki građanin ima pravo ne biti zadovoljan odlukama. … Sad se predsjednik Republike hvali kako su njegovom zaslugom tri dobra suca u Ustavnom sudu. On priznaje da je kao premijer trgovao imenima ustavnih sudaca. Treba promijenti način imenovanja, ali ne dirati instituciju”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI