TURUDIĆ NIJE NIMALO ODUŠEVLJEN POPUT NEKIH: ‘U Hrvatskoj reforme pravosuđa nema već 30 godina’

screenshot

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, komentirao je novopredstavljeni nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

“Čini mi se da zakonodavac uzima u obzir sudsku praksu, da povreda načela djelovanja ne može sama za sebe postajati, nego mora biti povezana s konkretnim sukobom interesa. Je li to slabljenje Povjerenestva za odlučivanje o sukobu interesa?

Pa je, sada imaju manji katalog mjera koje mogu poduzeti. Povjerenstvo je tijelo koje prevenira korupciju. Ono je postiglo značajne rezultate u oba saziva. Mislim da je potrebno i korisno za demokratsko društvo. Na zakonodavcu je da određuje nadležnosti Povjerenstva, sad je odlučio tako, vidjet ćemo kako će sve izgledati kad završi javno savjetovanje”, rekao je Turudić u Novom danu N1.

Za najavljenu reformu pravosuđa Turudić kaže da je nema.

“To je, ne znam, 30. najavljena reforma pravosuđa. Prave reforme, osim 1990., 1991., kad smo postali demokratska država nije bilo. Ne vidim ni da se sada provodi reforma. Provode se mjere da bi se stvari poboljšale. To je u redu, ali to nazvati reformom je pretenciozno”, kazao je.



Turudić kaže da je Visoki kazneni sud već sad preopterećen predmetima.

“To su megasloženi predmeti, stotine tisuća strana spisa, desetine okrivljenika… Na Sudu je 11 sudaca, određeo je da ih treba biti 15, slab je interes, a razlog je novac. Sucu Županijskog suda u Zagrebu se ne isplati prelaziti, osim radi vlastitog entuzijazma ili karijere jer ima malu plaću”, rekao je Turudić.

Komentirao je i izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, jučer je Saborski odbor za pravosuđe podržao Radovana Dobronića i Marina Mrčelu.

“Predsjednik Vrhovnog suda je izuzetno važan, važno je tko će to biti, on je al pari s predsjednikom Vlade i predsjednikom Sabora. Ali vidimo da se zakonodavna i izvršna vlast stalno trude i njihova stalna težnja je da vladaju pravosuđem. Vidi se to iz niza primjera, izjava zastupnika koji suce nazivaju klikom, kastom… Da se vratimo na predsjednika Vrhovnog suda, mislim da je bijeli dim na vidiku i da će predsjednik VS-a biti Radovan Dobronić. Čini mi se da je to odlučeno, mislim da će Dobronić imat veliku većinu, da će dobiti preko 100 glasova u Saboru”, rekao je Turudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI