TURUDIĆ TVRDI DA JE STANJE U PRAVOSUĐU TEŽE NEGO PRIJE 10 GODINA: ‘Zašto nije završen stegovni postupak protiv sudaca među kojima je i Vekić’

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić za N1 je komentirao prosvjed protiv epidemioloških mjera održan prošli vikend u sklopu čega se samoorganizirala i postrojila “Prva dragovoljačka bojna”.

Kako su naveli iz te bojne, ona se “stavlja na raspolaganje djelatnicima vojske i policije koji žele stati na kraj ovom ludilu što provode slijepe neoglobalističke sluge”.

Na početku je rekao kako mu se “ovako ad hoc čini da nema elemenata kaznenog djela”.


“Ne znam je li to u duhu političke kulture 21. stoljeća, ja bih stavio to u neke demokratske okvire dok nema poziva na nasilje, a nisam čuo da ga je ovdje bilo. Mislim da je to ostalo u granicama političkog skupa koji, doduše, nije bio prijavljen. Policija tek traži organizatore. Prema glazbi, koreografiji… čini mi se da je prosvjed bio dobro organiziran, unaprijed planiran i da se nije radilo o spontanom prosvjedu”, istaknuo je.

Iako je i ranije bilo sličnih postrojavanja, poput onog 10. travnja u Splitu s oznakama i pozivima na mržnju to se nije sankcioniralo.“Policija je prva na braniku koja treba reagirati kada misli da treba, onda DORH, a tek onda prekršajni sudovi. Sudovi i suci ne biraju što će raditi, oni rade ono što im je servirano, što je tuženo”, rekao je Turudić.

Osvrnuo se i na stanje u pravosuđu.

“Stanje danas u pravosuđu je teže nego što je bilo prije 10 godina. Zvuči grozno, ali to je moj duboki dojam koji mogu potkrijepiti činjenicama. Smanjen je priljev novih predmeta, ali smanjen je i broj riješenih predmeta. I suci, mi, očito radimo manje nego prije 10 godina. Nestalo je poleta koji je bio prilikom apliciranja i ulaska u Europsku uniju. Predmeti dugo traju, neki razlozi su subjektivni, ali većina su objektivni. U 2008. se krenulo u izmjenu ZKP-a, a glavni razlog je bio da se ubrzaju istrage, no svjedoci smo da one danas traje duže nego prije”, rekao je sudac Visokog kaznenog suda.

Komentirao je uhićenje osječkog suca Zvonka Vekića, osumnjičenog za primanje mita od odbjeglog Zdravka Mamića.

“Mislim da je to povezano s onim predmetom, ali to otvara novo pitanje. Zašto nije završen stegovni postupak protiv sudaca među kojima je i Vekić? Prije će završiti kazneni postupak ili barem istraga, nego stegovni postupak. Mi imamo predsjednika Vrhovnog suda protiv kojeg je vođen stegovni postupak koji nikad nije završen. Zapravo ga je Sabor zaustavio jer se protiv predsjednika Vrhovnog suda ne može voditi stegovni postupak. I mi nikad nećemo znati je li on uredno obavljao dužnost ili nije”, rekao je Turudić.

Osvrnuo se i na aferu Softver te naglasio kako “neće prejudicirati i donositi stav, ali mininistar pravosuđa je imao mogućnost donijeti odluku o izvanrednom nadzoru Državnoodvjetničke uprave, ne odlučivanje o konkretnom predmetu, nego pozvati pravosudnu inspekciju i utvrditi je li tamo bilo nešto nezakonito”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI