U 94. GODINI PREMINUO ZVONIMIR ŠEPAROVIĆ: Bivši ministar vanjskih poslova i pravosuđa

hdz.hr

Zvonimir Šeparović preminuo je u nedjelju, 30. siječnja 2022. u Zagrebu. Bio je političar, bivši ministar i pravnik.

Rođen je na Korčuli 14. rujna 1928. Na Korčuli je pohađao osnovnu školu, dok je Gimnaziju pohađao u Dubrovniku i Splitu. Godine 1947. u Zagrebu upisuje Pravni fakultet, a tijekom studija radio je kao novinar. Radio je i u okružnim sudovima, bio je asistent na svom fakultetu, gdje je kasnije magistrirao, a u Ljubljani je doktorirao.

Priznat je i u europskim i američkim sveučilištima gdje je dobivao specijalizacije i gdje je radio kao izvanredni i redovni profesor. Bio je prodekan pa dekan Pravnog fakulteta te rektor Sveučilišta u Zagrebu od 1989. do 1991.

Godine 1985. utemeljio je Jugoslavensko viktimološko društvo 1985, a kasnije je utemeljio i Hrvatsko viktimološko društvo.

Bio je ministar vanjskih poslova u vladi Franje Gregurića, a 1992. imenovan je stalnim predstavnikom Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Bio je ministar pravosuđa od 1999. do 27. siječnja 2000. godine. Tijekom tog mandata podnio je hrvatsku tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu.Facebook Comments

Loading...
DIJELI