U AUSTRIJI POČEO NOVI LOCKDOWN! Smije se samo na posao, u školu, kupnju osnovnih namirnica, ali i u šetnju

Zbog pandemije koronavirusa u Austriji je u ponedjeljak započeo četvrti lockdown. Time je ta država postala prva zapadnoeuropska država koja je ove jeseni ponovno uvela drastičnu i nepopularnu mjeru “zatvaranja”.

Iako je ovaj lockdown sličan prethodnima, uveden je otkako je cjepivo postalo široko dostupno.

Na 10 dana su zatvoreni restorani, barovi, kazališta i trgovine, sva ona mjesta na kojima se okupljaju ljudi. Iz austrijske vlade navode kako bi se lockdown mogao produljiti na 20 dana.

Neće se održati ni božićni sajmovi, koji privlače mnogo turista. No, s druge strane, za cijepljene ostaju otvorena skijališta. Hoteli će se zatvoriti, ali ostaju otvoreni za one koji su boravili u njima prije lockdowna.

“To je situacija u kojoj moramo reagirati sada. Zaključavanje, relativno teška metoda, jedina je opcija za smanjenje broja infekcija ovdje”, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein za ORF.



Građani mogu napustiti svoje domove samo ako idu na posao ili u kupnju osnovnih namirnica. U šetnju se može ići i to bez vremenskog ili daljinskog ograničenja, a istodobno se mogu sresti dvoje ljudi iz različitih kućanstava.

Radna mjesta i škole su otvorene, ali su iz Vlade zamolili roditelje da ne šalju djecu u školu te da ih zadrže kod kuće, ako je to moguće.

Konzervativna vlada uvela je mjere izolacije na necijepljene prošloga tjedna, no dnevni broj novozaraženih nastavlja rasti daleko iznad brojeva prethodnog vrhunca koji je dosegnut prije godinu dana.

Austrijska vlada najavljuje od 1. veljače 2022. obvezno cijepljenje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI