U BIH LOKALNE VLASTI OGRANIČILE KRETANJE MIGRANATA: Ne smiju napuštati centre za prihvat

Screenshot

Nove mjere kojim se ograničava kretanje ilegalnih migranata stupile su na snagu u Unsko-sanskom kantonu u petak, a stanje na području Bihaća zasad je mirno, izvijestili su lokalni mediji.

Istodobno je Delegacija Europske unije u BiH potvrdila kako je od vlasti na državnoj razini dobila potvrdu da će uskoro na raspolaganju biti dvije nove lokacije za prihvat migranata u unutrašnjosti zemlje, čime bi se smanjio sadašnji pritisak na Unsko-sansku županiju.

Odlukom operativne skupine vlade te županije, koja je zadužena za problem ilegalnih migracija, od petka je na snazi odluka da migranti ne mogu napuštati centre za prihvat koji se nalaze u objektima nekadašnjih tvornica Bira i Miral, niti u njih mogu ulaziti oni migranti koji tek stižu u Bihać.

Takvim je migrantima jedina opcija privremeni boravak u kampu Vučjak, dvadesetak kilometara udaljenom od Bihaća, dok se onima koji su već smješteni u Biri i Miralu nudi samo mogućnost trajnog odlaska ka granici s Hrvatskom.

Unatoč ranijim najavama kako će Bira i Miral biti zatvoreni od 15. studenog ta se odluka za sada neće provoditi sve dok se ne nađu alternativne lokacije za smještaj migranata kojih je, prema procjenama policije, sada u Unsko-sanskoj županiji oko 5200.



Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je u četvrtak kako je donesena odluka da se dvije vojarne, koje nisu u uporabi, stave na raspolaganje za nove prihvatne centre.

Točne objekte nije naveo, no mediji u BiH tvrde kako je riječ o odluci vlade Federacije BiH kojom je ona stavila na raspolaganje nekadašnje vojarne u mjestu Blažuj, dvadesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva te u Ljubačama kod Tuzle.

Delegacija EU u Sarajevu u petak je neizravno potvrdila te informacije.

“EU je informirana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanske županije. Ova odluka će smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanske županije, koji su do sada nosili najveći teret priljeva migranata. EU će se nastaviti angažirati kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna sredstva EU na raspolaganju su za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak”, stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Delegacija EU navodi kako prioritet EU predstavlja pružanje humanitarne pomoći, smještaja, hrane, odjeće, komunalija, medicinske skrbi, obrazovanja, usluge zaštite dece.

Od početka 2018. EU je osigurala 36 milijuna eura pomoći BiH, a gotovo 94 posto tih sredstava već je potrošeno na skrb o migrantima, uključujući uspostavu i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara.

Preostalih 6 posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama, navela je Delegacija EU u BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI