U ČERNOBILU SVE KRENULO NAOPAKO: Na desetke ruskih vojnika ozračeno radijacijom? Hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Foto: Pixabay

Na desetke ruskih vojnika povučeno je iz područja oko černobilske nuklearne elektrane i hitno je prevezeno preko granice u posebno medicinsko postrojenje u Bjelorusiji kako bi primilo liječenje za “akutnu radijacijsku bolest”.

Zaposlenik ukrajinske agencije za upravljanje tzv. zonama isključenja objavio je kako su neki vojnici prevezeni u posebnu medicinsku ustanovu s akutnom radijacijskom bolešću.

Jaroslav Jarmolenko, tvrdi da se “ozračeni” ruski vojnici autobusima hitno prevoze u posebnu kliniku u Gomelju.

“Još jedna tura ozračenih ruskih terorista koji su zarobili černobilsko područje prevezena je u bjeloruski Centar za radijacijsku medicinu u Gomelju”, napisao je Jarmolenko.

No, The Guardian ističe kako ta informacija nije potvrđena.



The Guardian podsjeća kako su radnici u ponedjeljak Reutersu kazali kako su vojnici u oklopnim vozilima, bez zaštite od zračenja, prošli kroz otrovnu zonu zvanu Crvena šuma, pri čemu se podizala radioaktivna prašina. Crvena šuma taj naziv nosi jer su vrhovi borova oko nuklearne elektrane svijetlili crveno od zračenja koje su apsorbirali nakon černobilske katastrofe.

Rusija je optužila Ukrajinu da je oštetila komunikacijsku infrastrukturu u Černobilu, podnoseći izvješće o upravljanju nuklearnim elektranama koje je preuzela.

Ruske snage zauzele su područje oko černobilske elektrane u prvim danima invazije te su, prema tvrdnjama Ukrajine i IAEA-e, sprječavale smjenu osoblja koje održava elektranu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI