U DOMOVIMA ZDRAVLJA POČINJE BRZO ANTIGENSKO TESTIRANJE? Dio liječnika se protivi toj odluci

U većem dijelu ordinacija primarne zdravstvene zaštite u ponedjeljak počinje brzo antigensko testiranje na koronavirus unatoč protivljenju dijela liječnika obiteljske medicine koji tvrde da nisu dobili naputke od resornog ministarstva i nemaju uvjeta za testiranje.

Testiranje bi se trebalo provoditi u ordinacijama obiteljskih liječnika, pedijatara, stomatologa i ginekologa.

Ministar zdravstva Vili Beroš prošlog je tjedna rekao da je dosad 995 ordinacija primarne zdravstvene zaštite od ukupno 5000 ordinacija obavljalo brza antigenska testiranja pa ih je zbog izvanredne situacije pozvao da odgovore na potrebe testiranja svojih osiguranika.

No, dio tih liječnika je nezadovoljan tom odlukom jer tvrde da su već sada pretrpani poslom i administracijom. Beroš im je poručio da će im svaki prekovremeni sat biti plaćen.

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić za HRT je rekla kako ne zna što će biti od ponedjeljka. Ustvrdila je da do petka nije dobila nikakve brze antigenske testove, da nema prostor niti vrijeme da od ponedjeljka počne testirati.“Nema apsolutno nijednog stručnog obrazloženja ni upute od strane epidemiologa”, ustvrdila je Toskić.

Epidemiolog Bernard Kaić istaknuo je da su domovi zdravlja i resorno ministarstvo trebali pomoći liječnicima u organizaciji cijepljenja, primjerice odvajanjem posebnog vremena za testiranje.

“To je veliki organizacijski zahvat i to ne može sam nijedan liječnik obiteljske medicine”, rekao je Kaić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI