U DRONU IPAK BILA BOMBA? U letjelici pronađeni njezini dijelovi i upaljač

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ua

Jutarnji list neslužbeno doznaje iz Ministarstva obrane kako je u bespilotnoj letjelici koja je pala na područje Zagreba bila bomba. Izvori tvrde kako su pronađeni dijelovi iste, kao i upaljač.

Ranije su stručnjaci Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ utvrdili kako nema tragova eksploziva, no u MORH-u tvrde kako se bomba ipak nalazila u dronu, a za Jutarnji list kažu kako se radi o sovjetskoj bombi FAB 100-120 teška 120 kilograma i napunjena s 40 kilograma eksploziva.

Nakon što je premijer Andrej Plenković pokazao fotografiju fragmenata bombe, vještaci za naoružanje i eksplozive tada nisu mogli potvrditi je li riječ o dijelovima bombe.

No, vojni istražitelji tvrde da je prilikom udara drona u zemlju bomba eksplodirala. Sugovornici za Jutarnji list tvrde kako je sada na stručnjacima Centra da objasne kako je moguće da na dijelovima letjelice koju su analizirali nisu pronađeni tragovi eksploziva. Tim prije što je letjelica opremljena i sustavom za samouništenje koji sadrži manju količinu eksploziva a prema ovim informacijama ni tragovi tog eksploziva nisu pronađeni na analiziranim dijelovima letjelice.

“Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti”, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI