U HDZ-u BJESNE RADI HRELJE! Plenković je prihvatio nešto što nije smio: Za ovaj prijedlog ne želi ni čuti!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Problem tijesne saborske većine s kojom je raspolagao HDZ premijer Andrej Plenković riješio je novim žetončićem, HSU-ovim Silvanom Hreljom, koji se saborskih klupa domogao na SDP-ovim listama. Stari je to oblik političke trgovine, koja je u najmanju ruku nemoralna, no ni Plenkovića, ni Hrelju to po svemu sudeći ne brine previše.

Da je Plenković navikao funkcionirati sa žetončićima bilo je jasno još u prošlom sazivu Sabora kada su ga na vlasti održavali bivši SDP-ovci, ali i svi oni koji su se odlučili pridružiti zastupničkom Klubu Milana Bandića.

Međutim, simptomatično je to da ni jedan Bandićev žetončić iz prošlog saziva Sabora danas više ne postoji u političkoj areni, a Hrelja je evidentno odlučio krenuti tim njihovim putem bivših političara. U HDZ-u međutim razloga za zadovoljstvo nemaju, kako kažu ova se Plenkovićeva Vlada, baš kao i ona prošla, svela na to da on svako malo popušta velikim apetitima svojih malih koalicijskih partnera.

Stjeran je u kut pa nerijetko pristaje na zahtjeve na koje osobno nikada ne bi pristao. Upravo radi toga u Vladi kao potpredsjednik sjedi SDSS-ov Boris Milošević, dok Pupovčeva stranka u Saboru Plenkoviću drži ljestve. Nudili su HDZ-ovci suradnju bračnom paru Raspudić, no oni na takvu trgovinu nisu pristali. Od početka mandata u ovom sazivu nadaju se razbijanju Domovinskog pokreta, ali ni to im nije pošlo za rukom. Međutim, upućeni svjedoče kako predsjednik HDZ-a i bez Hrelje ima još žetončića koje za sada ne misli predstavljati.

Riječ je o IDS-ovcima koji zbog krize u svojim redovima uzrokovane lokalnim izborima za sada ne planiraju istupati i potvrđivati dogovor s vladajućima, međutim Plenkovića će podupirati kada i ako bude trebalo, odnosno ako zagusti. U vladajućoj stranci očekuju kako će se nakon što je SDP-ov šef Peđa Grbin raspustio zagrebačku organizaciju stranke i njihov zastupnički Klub istopiti pa će Plenković i tamo u SDP-ovom bazenu pokušati pronaći rješenje koje će mu jamčiti stabilnu većinu.



Dok Plenković traži stabilnu većinu, u HDZ-u negoduju i pitaju se kada će se njihov predsjednik posvetiti stabilizaciji stranke i do kada će vladajuća i najveća stranka u zemlji biti poligon manjim političkim opcijama koje na tim suradnjama žive.

Mnogi u stranci drže da bi za HDZ bilo prirodno da saveznika potraži u Domovinskom pokretu te da samo s tom strankom Miroslava Škore mogu graditi prirodan savez i budućnost, no za Plenkovića je to opcija na koju niti ne pomišlja pa u skladu s time političku arenu opet pretvara u trgovinu žetonima, koji nisu jeftini.

 

 

Autor:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI