POBUNA ZBOG NOVOG ZAKONA O SPRJEČAVANJU SUKOBA INTERESA: HDZ-ovci pritišću Plenkovića da odustane od strožih pravila

Foto: Robert Anić/Pixsell

U pripremi je novi zakon o sprječavanju sukoba interesa. A kako se čini podijelio je i samu vladajuću stranku, piše Večernji list.

U Antikorupcijskoj strategiji do 2030. godine lokalna razina prepoznata je kao područje visokih koruptivnih rizika, zbog čega je Vlada u ovom dokumentu predvidjela niz mehanizama za sprečavanje korupcije u tijelima i tvrtkama u jedinicama lokalne samouprave.

Predviđeno je i veliko proširenje kruga dužnosnika na koje se on odnosi, u koji su ušli i brojni izabrani i imenovani dužnosnici s lokalne razine na koje se zakon dosad nije odnosio. Novi je zakon, među ostalim, uredio i donekle pooštrio uvjete za dužnosnike nakon prestanka mandata. U zakonu je tako ostala odredba po kojoj dužnosnik nakon mandata ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor o radnom odnosu s pravnom osobom s kojom je tijekom njegova mandata poslovalo tijelo kojemu je bio na čelu.


U novom je tekstu Zakona ta odredba dodatno precizirana, a period u kojem dužnosnici nakon mandata ne smiju prihvatiti upravljačke funkcije, ali ni one u nadzornim odborima tvrtki s kojima je poslovalo tijelo kojemu su bili na čelu, produljen je s 12 na 18 mjeseci.

Vlada obrazlaže kako ju je na ovakav iskorak ponukala i činjenica da ne samo poslovni odnos nego i nadzor može biti izvor određenih korupcijskih rizika.No čini se da sve ovo nije dovoljno za neke lokalne dužnosnike i da ta mjera Vlade ne prolazi bez otpora, i to baš u HDZ-u.

Stroža pravila za tzv. period hlađenja problematizirana su i na sastanku vladajuće koalicije u utorak, na kojem je politički tajnik stranke Ante Sanader upozorio da u HDZ-ovu klubu u Saboru postoji nezadovoljstvo tim zakonom, i to zbog pritisaka s terena, piše Večernji.

Sanader je čak kazao kako je pitanje hoće li takav prijedlog dobiti potporu u Klubu, a njegovu apelu pridružio se, kažu, i šef Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Plenković oštro je pak odbio primjedbe kao i mogućnost da se ublaže pravila za dužnosnike po prestanku mandata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI