U HRVATSKOJ JE SITUACIJA S KORONOM LOŠA ZBOG NAČINA ŽIVOTA? Pročitajte što kažu epidemiolozi na visoku rangiranost Hrvatske na ljestvici smrtnosti

Foto: Robert Fajt/Cropix

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u petak je za HRT komentirala stanje u Hrvatskoj vezano uz koronavirs. Ističe kako je u zemlji visoka smrtnost zbog starog stanovništva i drugih rizičnih čimbenika.

“Trenutno u Hrvatskoj prosječno imamo oko 225 novooboljelih dnevno na milijun stanovnika. To je niže nego u našim susjednim zemljama, nego što je Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, a prosjek Europske unije je 286”, rekla je Mayer.

Dodala je da bez obzira na pad trebamo biti oprezni u smislu poštovanja mjera.

“Mi smo se zapravo već jako dobro naučili živjeti s virusom”, rekla je Mayer.

“Živimo kao da virusa nema, što je na neki način dobro zbog mentalnog zdravlja ljudi, zbog opće atmosfere u društvu, ali virus je i dalje tu, i dalje treba jedna doza opreza, pogotovo za starije stanovnike i za osobe s kroničnim bolestima”, dodala je.



Osvrćući se na visoku rangiranost Hrvatske na ljestvici smrtnosti od koronavirusa, Mayer je rekla da jesmo pri vrhu, ali da smo u tjednu od 9. do 12. kolovoza imali lagani pad.

“Mi imamo staro stanovništvo, stanovništvo koje ima i druge komorbiditete. Znači, nije to samo COVID”, rekla je Mayer.

“Pacijent koji ima, na primjer, kroničnu opstruktivnu bolest pluća s kojom živi, ne znam, desetak godina, i na takva oslabljena pluća, oslabljeni imunitet, kada se nakalemi virus pa bolest COVID, povećava šansu za letalni ishod, nažalost”, rekla je.

Dodala je da su tu i drugi rizični čimbenici – visoko smo i po broju pušača, konzumiranju alkoholnih pića, slaboj tjelesnoj aktivnosti.

“Općenito, stil života nam nije zadovoljavajući. Na tome bi trebali poraditi”, napomenula je Mayer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI