U Indiji krenulo cijepljenje svih odraslih osoba, glavni grad New Delhi u karanteni!

Foto: Pixabay

Indija je u subotu, unatoč nestašici cjepiva, počela kampanju cijepljenja svih odraslih osoba protiv koronavirusa i za tjedan dana produljila karantenu u glavnome gradu New Delhiju ne bi li zaustavila eksploziju zaraze koja postiže novi svjetski rekord u broju oboljelih i umrlih.

Brojke su i dalje ogromne

Indija, na prvoj crti u borbi s pandemijom zajedno s Brazilom, u subotu je prijavila 401.993 novozaražena u zadnja 24 sata, najviše dosad na svjetskoj razini, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Od kraja 2019. u svijetu je oboljelo više od 151 milijun ljudi, od kojih je više od 3,18 milijuna umrlo, pokazuju podatci koje je AFP objavio u subotu.

Indija je samo u travnju imala oko sedam milijuna novozaraženih. Oko 3523 umrlih prijavljeno je u subotu tijekom dana, pa se ukupan broj mrtvih penje na 211.853. Mnogi stručnjaci ipak misle da su stvarni brojevi puno viši.

Plan ove zemlje s 1,3 milijarde stanovnika za cijepljenje 600 odraslih čini se već upitan.



Niz saveznih država, pa tako Maharashtra i New Delhi – među najteže stradalima – upozoravaju da im ponestaje cjepiva i da je proširenje kampanje ugroženo zbog administrativnih sporova, zbrke oko cijena i tehničkih problema s vladinom digitalnom platformom za cijepljenje.

Dosad je utrošeno oko 150 milijuna doza, što obuhvaća 11,5 posto stanovništva a tek je 25 milijuna primilo obje doze.

Ovog tjedna u Indiju je počela stizati međunarodna medicinska pomoć koju je najavilo više od 40 zemalja.

U nastojanju da smanje pritisak na zdravstvene službe, vlasti New Delhija odlučile su za tjedan dana produljiti karantenu u tom megapolisu koja bi trebala biti na snazi do ponedjeljka.

Zdravstveni savjetnik američke vlade Anthony Fauci preporučio je što skorije uvođenje višetjednog nacionalnog zatvaranja, što je vlada premijera Narendre Modija dočekala suzdržano.

“Nitko ne voli vidjeti zatvorenu zemlju (…) ali ako to učinite samo na nekoliko tjedana, moći ćete poprilično utjecati na dinamiku epidemije”, rekao je Fauci u razgovoru za indijska glasila.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI