U KIJEVU JE PAO SNIJEG I TEMPERATURA JE ISPOD NIŠTICE! Ugašena polovica ukrajinske energetske mreže, a u glavnom gradu moguć potpuni mrak

Foto: Guliver Images, State Emergency Service of Ukraine/Cover Images, Ilustracija

Rat u Ukrajini traje već 268 dana, a Varšava i njezini zapadni saveznici kažu da dokazi s mjesta događaja ukazuju na to da je eksploziju izazvala raketa ukrajinske protuzračne obrane koja je zalutala u potjeri za ruskom raketom, i to vrlo vjerojatno pri obrani obližnjeg ukrajinskog grada Lviva.

Istraga traje i u slučaju eksploizije na plinovodu Sjeverni tok 1 i 2, a švedski tužitelj vrlo je oprezno rekao kako su pronađeni tragovi eksploziva, ali počinitelj se i dalje ne zna ili ne želi otkriti.

Rusija je pojačala svoje napade na ukrajinske energetske objekte u proteklih nekoliko tjedana, a u utorak i četvrtak je teškim zračnim napadima pogodila energetsku infrastrukturu diljem zemlje.

Gradske vlasti u Kijevu su u petak upozorile da je moguće “potpuno gašenje” električne mreže ukrajinskog glavnog grada, a ukrajinski premijer Denis Šmihalj je rekao da je u ruskim napadima onesposobljena gotovo polovica energetskog sustava u zemlji.

Kijev je jedan od gradova koji je najteže pogođen napadima raketa i bespilotnih letjelica koji su povremeno prekidale opskrbu električnom energijom, grijanje i dovod vode, kako se zima približava.Nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za trgovinu Valdisom Dombrovskisom, ukrajinski premijer je naglasio: “Nažalost, Rusija nastavlja raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Gotovo polovica našeg energetskog sustava je ugašena.”

Inženjeri žure popraviti energetsku mrežu u glavnom gradu u kojem je u četvrtak pao prvi snijeg.

“Pripremamo se za različite razvoje situacije, uključujući i potpuno gašenje”, rekao je Mikola Povorznik, zamjenik upravitelja kijevske gradske administracije.

Nije objasnio što će se dogoditi u slučaju da se električna mreža u potpunosti ugasi, ali dužnosnici su objavili da ne razmatraju mogućnost evakuacije gradova, te opisuju ocjenjuju napade na svoju energetsku infrastrukturu kao ruski terorizam.

Moskva odbacuje kritike, a napade opisuje kao odgovor na “nespremnost” Kijeva da održi mirovne pregovore.

Rusko ministarstvo obrane reklo je u petak da je Ukrajina smaknula više od deset ruskih ratnih zatvorenika izravnim hicem u glavu.

Na snimci, koju je pregledao Guardian, vidi se skupina vojnika, pretpostavlja se ruskih, kako izlaze iz pomoćne zgrade u dvorištu kuće s rukama iznad glave prije nego što im je rečeno da legnu licem prema dolje.

Snimka, koju je naizgled snimio ukrajinski vojnik, sugerira da su svi Rusi, uključujući i one u ležećem položaju, ubijeni u nasilju koje je uslijedilo. Ima najmanje 12 tijela. Rečeno je da se incident dogodio u kući u blizini sela Makiivka u istočnoj regiji Lugansk u Ukrajini, koja je dio šireg područja poznatog kao Donbas.

Ni lokacija ni identitet onih koji prikazuju video nisu mogli biti odmah neovisno potvrđeni.

Ministarstvo obrane Rusije odgovorilo je na video koji je kružio ruskim društvenim mrežama, a koji je prikazivao smaknuće ruskih ratnih zatvorenika. Nije bilo moguće odmah potvrditi ni video, ni tvrdnje ministarstva obrane, prenosi Reuters.

Ministarstvo obrane reklo je da je video prikazivao “namjerno i metodično ubojstvo više od deset nepokretnih ruskih vojnika koje su izvršili degenerični ukrajinski vojnici izravnim hicem u glavu.”

Reakcija je to na snimku koju je u četvrtak objavio ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec, koja po njegovim riječima prikazuje komoru za mučenje koju su koristile ruske snage u nedavno oslobođenoj regiji Herson.

U videozapisu objavljenom na društvenim mrežama Telegram i Facebooku Lubinec govori iz više podzemnih prostorija s prljavim zidovima i podovima, uključući i malu prostoriju u kojoj je prema njegovim tvrdnjama istovremeno držano do 25 ljudi.

Lubinec je ustvrdio da su prostorije korištene za zatočenje, ispitivanje i mučenje, pri čemu su za iznuđivanje priznanja korišteni električni šokovi.

Reuters nije uspio provjeriti navode Lubineca dok Rusija, čije snage su se prošlog tjedna povukle iz Hersona, negira da su njezine trupe na meti imale civile ili da su počinile zločine.

Neimenovani sredovječni muškarac na snimci rekao je da je u jednoj od soba držan 24 dana. Posvjedočio je da je bio vezan za stolicu te opetovano podvrgnut mučenju elektrošokovima, pri čemu su Rusi provodili ispitivanja.

Rusko ministarstvo obrane obećalo je i da će se Volodimiru Zelenskom suditi za ratne zločine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI