U KRVI PREMINULOG SPECIJALCA PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA EFEDRINA? ‘Zasad nema nikakvih indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza’

Foto: Guliver Image

Prema neslužbenim informacijama, liječnici su u srijedu u krvi preminulog specijalca Tomislava Pavalića navodno pronašli veće količine efedrina, stimulativnog sredstva koje se, između ostalog, koristi za postizanje bolje mišićne definicije, objavio je portal ni Zagorje malo.

Podsjetimo, Pavaliću je u utorak pozlilo za vrijeme treninga na nasipu u Zagrebu te je u bolnici preminuo, a još je jedan njegov kolega završio u bolnici.

Na konferenciji za novinare u srijedu je rečeno kako zasad nema tragova nikakvih supstanci, a i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je demantirao da je pronađen efedrin.

“Izuzimaju se tragovi, sve se provelo, i klasične mjere i radnje u takvim sigurnosnim događajima. Zasad nema nikakvih indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza, nemamo čvrsti dokaz o čemu se tu točno radi i moramo čekati vještačenja. Što se tiče informacija u medijima, nije bilo drugih pripadnika koji su imali zdravstvenih problema”, rekao je šef policije Nikola Milina.

Efedrin je kemijski spoj, koji se dobiva iz biljke Ephedra sinica (Ma Huang i kineska efedra) porijeklom iz Azije, koja se u kineskoj medicini koristi tisućama godina, a djeluje kao stimulans središnjeg živčanog sustava i često se koristi za sprječavanje niskog krvnog tlaka tijekom anestezije, te se ranije koristio za astmu, narkolepsiju i pretilost, ali nije preferirani tretman.Nekoliko studija pokazalo je da efedrin povećava stopu metabolizma u mirovanju, odnosno broj kalorija koje tijelo sagorijeva u mirovanju, što može biti posljedica povećanja broja kalorija koje sagorijevaju mišići.

Zbog navedenih efekata efedrin je od početka 1990-ih do sredine 2000-ih bio popularan dodatak za mršavljenje i smanjenje masnih tkiva osobito među atletičarima i bodibilderima.

Međutim, zbog sigurnosnih razloga, dodaci prehrani koji sadrže specifične vrste spojeva pronađenih u efedri (efedrin alkaloide), posljednjih su godina zabranjeni u nekoliko zemalja, uključujući SAD. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila ih je 2004. godine.

Istraživanja učinaka efedrina pokazala su da može imati različite nuspojave kod različitih ljudi u različitim dozama – od malih (20 mg dnevno) do velikih (100-150 mg dnevno).

Većina studija nije pokazala da efedrin uzrokuje ozbiljne nuspojave, ali nakon ispitivanja svih dostupnih istraživanja pokazalo se da one mogu biti vrlo ozbiljne, osobito kod osoba s određenim medicinskim stanjima.

Uobičajene nuspojave uključuju probleme sa spavanjem, tjeskobu, glavobolju, halucinacije, visoki krvni tlak, ubrzan rad srca, gubitak apetita i nemogućnost mokrenja, a ozbiljne nuspojave uključuju moždani i srčani udar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI