U Muenchenu zatvoreni kafići, a država osigurala isplatu plaće do kraja zabrane

Foto: Screenshot

U Muenchenu je u utorak na snagu stupila mjera o zatvaranju lokala na dva tjedna, a s obzirom da u glavnom gradu Bavarske radi velik broj Hrvata, posebno u ugostiteljskom sektoru, doznali smo koje je mjere njemačka država donijela u zaštiti radnika i poslodavaca.

Prva i najvažnija mjera svakako je osiguranje plaće u iznosu do 67 posto mjesečnog dohotka koju će radniku isplatiti vlada za razdoblje do kraja ožujka, dokad lokali neće raditi, a konobari nam kažu da su već dobili ugovore koji im to jamče.

Kafićima i restoranima je dozvoljeno raditi ako žele, ali samo do 15 sati uz obavezan razmak između stolova od jednog i pol metra. Zanimljivo, ako se restorani kojim slučajem oglašavaju na društvenim mrežema i obavještavaju ljude da su otvoreni, odmah uslijedi čitav niz kritika bijesnih građana koji im poručuju da bi u vrijeme epidemije trebali biti zatvoreni.

U  Muenchenu je život stao, ulice su prazne, ali i prometnice na kojima gotovo da i nema automobila. Zbog dvotjedne zabrane rada mnogi Hrvati na radu u Njemačkoj bi se rado vratili u domovinu, ali ih je, kažu, strah da ih se ne stavi u karantenu prilikom ulaska u domovinu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI