U NEDJELJU PARLAMENTARNI IZBORI U ITALIJI: Favoriti su stranke krajnje desnice Braća Italije i Sjeverna Liga za neovisnost Padanije

Foto: Antonio Moniaci/IPA/Guliver Image

S velikim šansama da na parlamentarnim izborima u Italiji desna koalicija osvoji apsolutnu većinu, čelnica najjače stranke u bloku, krajnje desne Braće Italije, Giorgia Meloni je u dobroj poziciji da postane prva žena na čelu talijanske vlade, piše Slobodna Evropa.

Svjetski mediji pišu da dok se u desnoj koaliciji pojavljuju razlike oko sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, utjecaj Meloni u budućoj vladi bi mogli rušiti političari s većim iskustvom u vlasti: Matteo Salvini i Silvio Berlusconi.

Unatoč činjenici da bi se treće najveće gospodarstvo eurozone srozalo bez prekomorske radne snage, talijanska krajnja desnica postavila je antimigrantsku retoriku u središte svoje kampanje za izbore 25. rujna.

Čelnica stranke Braća Italije Giorgia Meloni i čelnik Sjeverne lige za neovisnost Padanije Matteo Salvini nastupaju s nacionalističkim programom “Prvo Talijani” koji će ih s obećanjem da će zaustaviti masovnu migraciju, kako se čini, dovesti do vlasti, javlja francuska državna novinska agencija AFP.

Salvini je još na početku kampanje posjetio otočić Lampedusu, mjesto iskrcavanja za mnoge od desetaka tisuća migranata koji svake godine dospiju do talijanskih obala iz Sjeverne Afrike. Tamo je poručio da Lampedusa ne može postati “europski izbjeglički kamp”.



“Samo oni s dozvolom trebaju ući u Italiju”, rekao je Salvini u nedjelju na masovnom okupljanju stranke Lige.

Meloni je isticala da ona razlikuje ljude koji bježe od sukoba i ekonomskih migranata, ali su je u kolovozu kritizirali jer je ponovno objavila snimku silovanja žene, što je navodno počinio tražitelj azila u talijanskom gradu. Kasnije je video uklonjen zbog kršenja pravila na društvenim mrežama.

Mnoge pristalice hvale Meloni zbog toga što nije bila u nizu koalicijskih vlada posljednjih godina koje su bile rezultat kompromisa ili su bile sastavljene od tehnokrata. S druge strane, Salvinija mnogi glasači vide kao kompromitiranog jer je bio u koaliciji s Pet zvjezdica, a potom podržavao vladu Marija Draghija koja je pala uz njegov doprinos.

“Nažalost, naša politička rasprava povezuje imigrante s iskrcavanjem… Stvarajući ideju o ogromnim tokovima… Dok je stvarni broj imigranata u Italiji stabilan već desetljeće”, rekao je Maurizio Ambrosini, sociolog sa Sveučilišta u Milanu za AFP.

Studije zasnovane na posljednjim istraživanjima javnog mnijenja pokazuju da je desni blok na putu da osvoji većinu u oba doma talijanskog parlamenta na izborima krajem rujna.

Prema tim istraživanjima, najveća partija poslije izbora 25. rujna bit će krajnje desničarska Braća Italije, koja dominira u konzervativnom savezu i koja uvećava prednost u odnosu na Demokratsku partiju lijevog centra.

Stavovi političkih vođa u skladu su sa stavovima mnogih Talijana, pa čak 77 posto posto stanovništva smatra da su razine imigracije “previsoke”, što je 10 postotnih bodova više od prosjeka Europske unije, pokazuje istraživanje YouGova prošlog prosinca za nekoliko novina.

Njihova najveća briga glede imigracije bio je strah od porasta kriminala, navelo je oko 53 posto ispitanih Talijana, 76 posto birača Braće Italije i 67 posto biračkog tijela Lige.

Demokratska stranka lijevog centra i centar “imigrante smatraju resursom za talijansko gospodarstvo”, rekao je Ambrosini za AFP.

Međutim, dodaje da im je često teško to objasniti svojim biračima “pošto je to nepopularna tema, a lakše je voditi raspravu o isključivosti i neprijateljstvu koji su odmah razumljivi”, dodaje.

Ipak, migranti su potencijalni spas za Italiju koja bi prema službenim podacima mogla izgubiti više od 20 posto stanovništva u idućih 50 godina zbog pada nataliteta, a taj pad prati i opće starenje stanovništva.

Tržište rada uvelike ovisi o imigraciji, osobito za niskokvalificirane poslove u poljoprivredi, građevinarstvu, uslugama kućne njege i ugostiteljstvu. Otprilike 2,5 milijuna legalnih imigranata u Italiji čine više od 10 posto radne snage.

Uz opasnost propadanja usjeva, ta ovisnost razotkrivena je tijekom pandemije koronavirusa, kada su poljoprivrednici iznijeli planove o privlačenju sezonskih radnika iz Rumunjske i Maroka.

“Teoretski sam mogao pronaći radnike ovdje u Italiji, ali sada Talijani ne žele raditi u poljima ili vinogradima”, rekao je tada za AFP poljoprivrednik na sjeveru Italije, Martin Foradori Hofstatter.

Salvini je u nedjelju ponudio rješenje da se zaustavi iseljavanje iz mnogih talijanskih sela.

“Ne trebaju nam migranti da ponovno naseljavaju sela. Omogućimo Talijanima da plaćaju manje poreza i vidjet ćete kako će ponovno naseljavati ova mala mjesta. Složene teme ne podliježu jednostavnim sloganima izborne kampanje”, zaključio je Ambrosini za AFP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI