U NOVOJ KNJIZI PAPA FRANJO PORUČIO: ‘Potreba za reformama postala je više nego očita, UN-u treba reforma, nisu se iskazali u pandemiji kao ni u ratu u Ukrajini’

foto: wikimedia commons

Papa Franjo napisao je novu knjigu “Molim te u ime Božje. Deset molitvi za budućnost nade” u kojoj, među ostalim, poziva na reformu Ujedinjenih naroda. Kako je napisao, UN je za vrijeme pandemije Covida-19 i rata u Ukrajini “pokazao svoja ograničenja”. Izvatke iz knjige Svetog Oca u nedjelju je objavila La Stampa, a knjiga u Italiji izlazi u utorak.

“Kada govorimo o miru i sigurnosti na globalnoj razini, prva organizacija na koju pomislimo su Ujedinjeni narodi (UN), posebice Vijeće sigurnosti. Rat u Ukrajini još je jednom u prvi plan stavio potrebu za tim da trenutačna multilateralna struktura pronađe brže i učinkovitije puteve prema rješavanju sukoba. U ratnim vremenima važno je prepoznati da nam treba više multilateralizma, kao i boljeg multilateralizma”, napisao je papa.

Dodao je da UN koji jednako funkcionira od svog osnutka više “ne odgovara novoj stvarnosti”.

“Ujedinjeni narodi su oformljeni da bi formalno ukazali na užase kroz koje je čovječanstvo prošlo za vrijeme dvaju ratova u 20. stoljeću. Premda prijetnja koju su predstavljali još uvijek postoji, današnji svijet više nije isti, a međunarodne institucije moraju biti plod najvećega mogućeg konsenzusa. Potreba za reformama postala je više nego očita nakon pandemije, tijekom koje je sadašnji multilateralni sustav pokazao sva svoja ograničenja. Primjerice, kad je riječ o distribuciji cjepiva… imali smo eklatantan primjer koji je ukazao na to da je zakon jačega ponekad snažniji od solidarnosti”, rekao je Sveti Otac.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI